Regulile cumpărătorului deștept de Sărbători. Cum să nu fii păcălit

Ultima actualizare:

Mai sunt doar câteva zile până la Paști iar românii sunt în goană după chilipirul mult visat. Comercianții profită de asta și multe oferte sunt înșelătoare iar tentația de a face bani cu orice preț este puternică. Cum să faci aprovizionarea fără să fii păcălit explică directorul general al ANPC, Paul Anghel 

Directorul ANPC, Paul Anghel încearcă să promoveze un comerț corect. Foto: captură antena3.ro
Directorul ANPC, Paul Anghel încearcă să promoveze un comerț corect. Foto: captură antena3.ro

Inventivitatea comercianților deciși să dea lovitura nu cunoaște limitem la fel și lipsa de scrupule. Orice produs poate fi contrafăcut sau păstrat în condiții greșite, de la produsele alimentare de post, pește și preparate din pește până la carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac.  

Nu fac excepție nici produsele de patiserie, ciocolată, cele din ciocolată, pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine) dar și vopseaua de ouă, vinul și băuturile alcoolice. Directorul general al ANPC, Paul Anghel încearcă de ani de zile să învețe românii ce trebuie făcut pentru a nu lua țeapă la cumpărături. 

 În fiecare an acestea sunt îmbunătățite pentru că și trucurile comercianților în goana după câștiguri cu orice preț nu rămân aceleași. Iată ultimele sfaturi publicate pe contul său de pe o rețea de socializare 

6 sfaturi pentru cumpărătorii de carne și produse din carne 

1.Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea; 

2. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. De ce? Cumpărătorul nu are certitudinea că sunt respectate condițiile optime de transport, depozitare și comercializare a produselor. De cele mai multe ori, astfel de comercianți nu eliberează cumpărătorului bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și astfel apare riscul de a achiziționa un produs neconform sau chiar periculos pentru sănătate 

3.Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt; 

4. Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă; 

5. Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider; 

6. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate. 

5 sfaturi pentru a nu greși la cumpărarea ouălor 

1. Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic; 

2. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant; 

3. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine; 

4. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș; 

5. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: 

- categoria de calitate (A); 

- categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) 

· XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; 

· L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g; 

· M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g; 

· S – mic: greutate mai mică de 53 g; 

- o indicație a metodei de creștere a găinilor; 

- o explicație a semnificației codului producătorului; 

- data de valabilitate minimă. 

Reguli pentru a nu fi păcăliți la cumpărarea vopselei de ouă 

-Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale. 

-La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate. 

12 reguli pentru cumpărarea produselor de patiserie și a dulciurilor 

1. Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute; 

2. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință; 

3.Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna; 

4. Produsele de patiserie trebuie să aibă menționate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice; 

5. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj. 

6. În cazul ciocolatei, produselor din ciocolată, a celor pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine) etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. 

7. În cazul produselor din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare; 

8.Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română; 

9. Pentru ciocolată și produse din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. Se va face o mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului; 

10. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă; 

11. Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic; 

12. Înainte de cumpărare, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilită de producător. 

5 reguli pentru a nu fi păcălit atunci când cumperi alcool 

1. Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.; 

2. Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri; 

3. Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie; 

4. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri; 

5. Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net