Reporterii Click! au asistat la antrenamentele și examenele polițiștilor motorizați

Ultima actualizare:

Strada Gura Bădicului sector 3, la capăt de București. Aici, zeci de polițiști s-au strâns zilele trecute, spre groaza locatarilor din casele de carton și chirpici din zonă, ”vânători de deșeuri”. Nu a fost o razie, motocicliștii de la Poliția Rutieră au venit să se antreneze și să susțină examenul anual.

Polițiștii au participat la o ședință în care au aflat cum se va desfășura antrenamentul
Polițiștii au participat la o ședință în care au aflat cum se va desfășura antrenamentul

Mulți îi invidiază, puțini ajung ca ei dar toată lumea știe un lucru: agenții motocicliști sunt asul din mâneca forțelor de ordine atunci când traficul este gâtuit sau mașinile de poliție nu pot trece nici cu ajutorul girofarurilor și alarmelor sonore din dotare. După ce s-au dumirit că nu îi vizează pe ei, locuitorii zonei, rămași la o distanță de siguranță au privit uimiți pregătirile celor 50 de bărbați în uniformă.

Agenții au așteptat în coloană să le vină rândul la testarea în poligon
Agenții au așteptat în coloană să le vină rândul la testarea în poligon

Puștani aflați de un an doi la motocicliștii Poliției sau veterani cu mii de kilometri parcurși pe străzile celui mai mare oraș al țării în 15-17 ani de muncă și-au turat motocicletele în așteptarea testelor. Alături de ei au fost patru polițiști instructori, cei care în fiecare an trebuie să testeze colegii care își fac datoria cu ajutorul vehiculelor pe două roți și să îi anunțe dacă sunt apți de a conduce sau trebuie să se mai pregătească și până atunci să primească primi alte însărcinări.

Andreea, singura polițistă motoclist de la Brigada Rutieră. Foto: arhiva personală
Andreea, singura polițistă motoclist de la Brigada Rutieră. Foto: arhiva personală

Andreea, singura fată de la polițiștii motocicliști

Printre ei, pentru prima oară o fată, Andreea Răchită. ”De mică sunt pasionată de mașini și motoare. După doi ani și jumătate pe teren am ajuns să fiu acceptată în această unitate. Pentru că am doar 22 de ani deocamdată conduc un Can Am (nr. o motocicletă cu trei roți). Mă simt bine aici, toți colegii mă protejează și am ce învăța de la ei”, povestește unica agentă din unitatea de polițiști motocicliști. Este o fată frumoasă, care și în sobra uniformă a unității întoarce privirile.

Spune că nu se ceartă niciodată, are răbdare cu toți șoferii și nu trebuie să fii bărbat pentru a te impune în trafic sau în situațiile limită. ”Mulți șoferi mă văd mai mică, mă desconsideră dar le trece repede, știu să mă fac respectată”, spune sigură de ea Andreea. În fiecare echipă sau colectiv există un individ care este ”cel mai”.

Ștefan este veteranul polițiștilor motocicliști și face parte din această unitate specială de 17 ani
Ștefan este veteranul polițiștilor motocicliști și face parte din această unitate specială de 17 ani

Ștefan Brașoveanu, veteranul motocicliștilor polițiști

La echipa de agenți pe motociclete ai Brigăzii de Poliție Rutieră a Capitalei,locul este al lui Ștefan Brașoveanu, 37 de ani, cel mai vechi din echipă, deja de 17 ani de motocicleta Poliției Capitalei. ”Fără noi nu se poate, ajungem oriunde și în timp record. Particip cam la cinci evenimente pe zi și vă dați seama că de când sunt aici am făcut ceva kilometri pe străzi”, ne povestește ”Fane”.

A văzut zeci de morți în accidente în cariera lui și toate tipurile de accidente așa că nu îl mai uimește și nu îl mai sperie nimic.”Am participat la urmăriri ca în filme dar am avut un singur accident, din fericire nu din vina mea. Eu cu motocicleta sunt familie, un tot unitar. Deși iarna când sunt temperaturi sub 10 grade ar trebui să tragem pe dreapta, pe mine uneori m-a prins și zăpada atât de mult îmi place să lucrez cu motorul.

Singurul lucru pe care nu l-am făcut a fost să trag din mers cu pistolul pentru că necesită condiții speciale și mai bine folosești arma după ce ai terminat urmărirea, când motocicleta staționează”, dezvăluie polițistul. Agenții motocicliști se antrenează câte o săptămână la fiecare două-trei luni și sunt evaluați în fiecare an.

Pentru evaluare, polițiștii sunt împărțiți în trei echipe în funcție de experiență și evoluează pe poligoane diferite. O echipă este cea a agenților cu o vechime până în trei ani, apoi cei cu o vechime de 7-8 ani și în sfârșit ceilalți, veteranii.

”Diferă numărul de popice printre care trebuie să jaloneze, modul în care sunt aranjate, viteza cu care trebuie parcurs traseul, timpul și pretențiile pentur acuratețea exercițiilor”, ne-a explicat comisarul-șef Ovidiu Munteanu, unul dintre instructori. Are ochiul format după 25 de ani pe motocicletă iar cine spune el că este bun, poate sta drept în șa pe orice drum.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net