„Revoluția fiscală” a lui Ciolacu. Principalele schimbări economice și procedura adoptării lor

Salariul minim va crește cu 10%, bonurile de masă cresc ca valoare. Sunt printre puținele vești bune date de Guvern ieri, după ce a fost aprobată așa numita „Revoluție fiscală”. Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz nefavorabil la proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare. Deși este de mare impact acest VETO al specialiștilor, potrivit legii, avizul este însă doar consultativ.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu jonglează cu reformele fiscale

Documentul prezentat schematic după ședința Guvernului Ciolacu de purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, se numește pompos „proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România”.

Principalele prevederi ale documentului pentru „românul de rând”

-Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de Ordonanță de Urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă. 

-valoarea bonurilor de masă crește de la 35 la 40 de lei dar se va percepe contribuție pentru asigurări sociale de sănătate.

-Taxa pe valoare adaugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive, TVA va fi de 9% 

- Guvern nu crește TVA-ul general, care va rămâne 19%, nu se modifică nici TVA-ul pentru alimente și medicamente, 9 %. Rămâne neschimbat TVA-ul de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. 

-Crește salariul minim general cu 10% de la 3.000 de lei la 3300 lei. 

-În construcții se va da o Ordonanță de Urgență care va mări salariul minim cu 12,5% de la 4000 de lei la 4500 lei. 

Măsuri pentru mediul economic

-Toți salariații din România, inclusiv cei din agricultură, construcții și industria alimentară, vor plăti după votarea pachetului economic Contribuția pentru Asigurările Sociale de Sănătate, adică 10 la sută, iar specialiștii IT vor avea impozit pe venit pentru sumele care trec de 10.000 de lei brut.

-Bugetarii cu salarii de peste 8.000 de lei rămân fără voucherele de vacanță

-Bugetarii care vor primi în continuare voucherele de vacanță vor achita și contribuția de sănătate de 10%.

-Pentru produsele bio tradiționale, TVA va crește de la 5% la 9%, de anul viitor

-Dulciurile vor fi mai scumpe

-Berea fără alcool se va scumpi – va trece de la cota redusă de TVA de 9% la cea standard, deci va avea o scumpire de 10 procente.

- de la 1 ianuarie, pentru locuințele noi, de până în 120.000 de euro, TVA se va majora de la 5% la 9%.

-Microîntreprinderile vor fi mai aspru impozitate

-Firmele și băncile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor achita un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

-În cazul companiilor multinaționale, din totalul cifrei de afaceri pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă o taxă, iar impozitul rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puțin de 1 la sută din cifra de afaceri.

Ce urmează pentru „Revoluția fiscală”

„Proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi incorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a declarat după ședința de guvern purtătorul de cuvânt Mihai Constantin.

În timp ce acesta făcea declarații evazive, deja reprezentanții presei erau informați că se stabiliseră toate amănuntele, cu ore și zile pentru asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu. Surse guvernamentale au precizat pentru hotnews.ro, că Executivul va avea marți de la ora 13:00 o nouă ședință de Guvern pentru adoptarea amendamentelor trimise de Parlament la „Reforma fiscală”.  

În această noapte și mâine dimineață conducerile comune ale celor două Camere ale Parlamentului vor decide amendamentele și le vor trimite în procedură de urgență la Palatul Victoria. La ora 17:00, premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe noul proiect de lege cu amendamentele admise în ședința de Guvern de marți

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
parfum pixabay jpg
apa marii jpg
vacanta plaja umbrele barci oameni in apa limpede png
miere jpg
img jpg
image png
empe1 jpg
mici mititei shutterstock 1366723277 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net