Revoluţia fiscală. Câştigul mediu net al unui român a scăzut cu 145 lei

Ultima actualizare:

    Sindicatele au anunțat proteste, după Revoluția fiscală
Sindicatele au anunțat proteste, după Revoluția fiscală

Au crescut salariile, spun guvernanții. Totuși, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, câștigul net al românilor a scăzut cu 145 de lei, la 2.484 de lei, în luna ianuarie. În plus, au crescut prețurile, facturile, chiriile și creditele.

Oficial, ne merge bine! Au crescut salariile, spun guvernanții. De fapt, câştigul salarial mediu net a scăzut în luna ianuarie cu 145 de lei, la 2.484 lei, comparativ cu luna decembrie, arată datele publicate marţi, 13 martie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Spre comparaţie, în luna ianuarie a anului 2017, câştigul salarial mediu net a scăzut cu numai 54 de lei, faţă de decembrie 2016. De regulă, în ianuarie este normal de a scădea câştigul salarial, pentru că angajaţii nu mai primesc prime sau bonusuri care sunt date de obicei în decembrie, de Sărbători.

Specialiștii spun că scăderea câștigurilor salariale nete a fost cauzată măsurile fiscale privind legea salarizării şi transferul contribuţiei, scrie adevarul.ro.

Potrivit INS, câştigul salarial mediu brut pe economie a fost în luna ianuarie 2018 de 4.143 lei, căruia i-a revenit un câştig salarial mediu net de 2.484 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 145 lei (-5,5%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (6.120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.494 lei).

Așadar, românii au mai puțini bani în buzunar, în timp de euro a crescut din nou și odată cu deprecierea monedei naționale au crescut facturile și chiriile în euro, dar și creditele după ce ROBOR a crecsut în toamnă și a rămas la cote mari.

Rata anuală a inflaţiei a urcat

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna februarie la 4,72%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, scrie news.ro.

Citricele s-a scumpit cu 5,98% faţă de ianuarie, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În februarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,74%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,92%.

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a scăzut, în ultima lună, cu 0,31%.

Euro creşte peste pragul de 4,66 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni, 12 martie, un curs de referinţă de 4,6616 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de nivelul atins vineri (9 martie). Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,7865 lei la 3,7864 lei. Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9848 lei la 3,9861 lei, scrie news.ro.

Indicele Robor la 3 luni a stagnat la 2,06%

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,06%, potrivit datelor publicate luni (12 martie) de Banca Naţională a României (BNR).

Vineri, indicele a scăzut de la 2,08% la 2,06%.

Totodată, indicele Robor la 6 luni a stagnat luni la 2,39%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net