UPDATE: ROMÂNIA ALEGE. Mobilizare puternică la urne. Ora 15.00: 28,72%, peste 5,2 milioane de votanți

Ultima actualizare:

UPDATE: În continuare prezența la urne este mare, în ciuda temperaturilor extrem de ridicate pentru această perioadă a anului. În sudul țării valorile au depășit 38 de grade Celsius. Ultimele date anunțate indică o prezență la urne pentru întreaga țară de 28,72%, ceea ce înseamnă că până la ora 15.00 au votat peste 5,2 milioane de români. Procentul este mai mare față de alegerile din 2020 când la această oră era de 27,38%.

UPDATE: Biroul Electoral Central: Până la ora 13 şi-au exprimat opţiunea prin vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European 21, 93% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, 18,47% în mediul urban, respectiv 26,42% în mediul rural. Pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi-au exprimat opţiunea prin vot, până la ora 13 - 21,63% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, 18,2% în mediul urban, respectiv 26,25% în mediul rural”

UPDATE: Este pentru prima oară când Ion Iliescu, în vâstă de 94 de ani, ia decizia să nu voteze. În ultimii ani, fostul șef de stat a ales să cheme la domiciliu urna mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot, De data aceasta, Ion Iliescu nu a mai cerut urna mobilă. Actualul șef de stat, Klaus Iohannis și fostul președinte al României timp de 10 ani, Traian Băsescu și-au exercitat dreptul de vot.

UPDATE: Este mobilizare puternică la urne în mare parte din România. La ora 13.00 prezența la vot era de 20.6%, ceea ce înseamnă că au votat peste 4 milioane e români.

Cea mai redusă prezență la vot până la această oră este în București, cu doar 15.7% dintre alegători venind până acum la urne, în condițiile în care la nivelul întregii țări a depășit 20 de procente. Nici la Cluj nu s-a ajuns la 17% până la 12:45.

În topul județelor fruntașe se află Teleorman și Olt, diferența fiind foarte mică între cele două, 28.76%, respectiv 28.72%.

UPDATE: Duminică, până la ora 12.00 au votat la alegerile locale, 3.129.846 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Această cifră înseamnă un procent de 17.31 %, la nivel național.

În mediul urban au votat 1.470.927 alegători, iar în mediul rural 1.658.919.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 1.806 alegători.

Și tot până la ora 12.00, datele furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă arată că la alegerile europarlamentare s-au prezentat mai mulți alegători și anume 3.203.570, adică un procent de 17.78 %

UPDATE: Preşedintele USR Cătălin Drulă a votat după ora 12,00, în București.

Am votat plin de speranţă pentru o Românie modernă, pentru continuarea modernizării oraşelor şi localităţilor care sunt conduse onest şi unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024, un an complicat, către schimbare, către modernizare, către dreptate”, a spus Drulă imediat după vot.

UPDATE: Românii votează în ritm alert. La 11.30 s-a înregistrat o prezență uriașă, mult peste alte scrutinuri. Datele arată că la această oră prezența la vot este de 15,26. Numărul românilor care au votat a ajuns la 2,8 milioane. La aceste alegeri peste un milion de tineri votează pentru prima oară.   

UPDATE: Gabriela Firea a ajuns la secția de votare în jurul orei 11.00 și a fost însoțită de premierul Marcel iolacu și primarul Sectorului 4 Daniel Băluță. Firea, cu lacrimi în ochia, a spus că este foarte emoționată.

„Am votat cu gândul la oamenii care vor să aibă parcuri curate, care să vadă că pe șantiere se lucrează și că sunt fluențe în trafic, pentru ca la administrație să lucreze oameni de dimineața până seara având sustinere, comunicând, care nu se încuie în birou și nu vin să spună că nu au fost bine informați când au promis", a declarat Firea.

UPDATE: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a votata duminică în localitatea natală Cârţa. El a declarat că a votat pentru ca în Parlamentul European comunitatea maghiară să aibă o voce puternică și i-a îndemnat pe cetăţeni să iasă la vot ca să nu decidă alţii în locul lor.

„Vreau să îndemn pe toţi cetăţenii să meargă la vot astăzi, fiindcă este ziua în care putem arăta forţa noastră şi putem arăta drumul care trebuie urmat. Şi nu trebuie să lăsăm să decidă alţii în locul nostru", a spus Kelemen Hunor.

UPDATE: Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urne a trecut de 2.000.000 în jurul orei 10.30. Peste 11% din votanții eligibili din țară au mers la vot, arată datele Autorității Electorale Permanente. 

UPDATE: Peste 1,8 milioane de români au votat în primele 3 ore de la deschiderea urnelor. Prezența la vot depășește 10%. 

UPDATE: A votat și Sebastian Burduja. Candidatul la Primăria Capitalei a făcut o declarație în care a anunțat „surprize!”. Sebastian Burduja, îmbrăcat sport, a venit relaxat, iar după ce a votat și-a făcut cruce. 

„Am votat pentru schimbare, viitor și pentru cei care știu că merită mult mai mult. La finalul acestei zile o să avem lucruri de sărbătorit și surprize. Merităm mult mai mult. Am încredere în bucureșteni. I-am simțit că-și doresc altceva”, a spus Burduja.

UPDATE: Cea mai mare prezență la vot se înregiostrează în județele Teleorman și Olt. Aici, prezenșa la vot a trecut de 11%. Urmează Giurgiu și Călărași, cu peste 10%.

La polul opus sunt Covasna, Harghita, Timiș și București cu prezență la vot în jur de 4%.

Prezența la vot în România cu un sfert de oră înainte de ora 10.00 este de peste 7%, ceea ce reprezintă peste 1.200.000 de români.

UPDATE: La ora 9.00 s-a înregistrat primul milion de votanți în întreaga Românie la alegerile 2024.  

UPDATE:  Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan a venit la vot împreună cu soția sa la ora 9.10. „„Am votat pentru onestitate în viața publică, realism - e important ca oamenii politici să spună realist ce pot face. Am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să le spun oamenilor să iasă la vot”, a spus edilul Capitalei.  

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, în jurul orei 9.10. După vot el a făcut o scurtă declarație de presă prin care a îndemnat românii să își exercite dreptul de vot. „Este o zi în care alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim și alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot! Este extrem de important”, a spus primul om în stat.

UPDATE: Până la această oră, au fost înregistrate 665 de incidente electorale la alegerile locale din 2024.

Un număr de 865.570 de români au votat până la ora 9.00 reprezentând 4,78% din numărul de votanți înscriși pe liste. În urmă cu patru ani a fost de 4,31%. În București, prezența e de 3,29%. În sectorul 1 e cea mai mare prezență - 3,65%, în sectorul 2 - 3,49%, în sectorul 3 - 2,67%, în sectorul 4 - 3,29%, în sectorul 5 - 3,34% și în sectorul 6 cea mai scăzută prezență, de 1,69%. Prezența mai ridicată este în județele Teleorman de 8,33%, în Olt 8,01%, în Gorj - 7,24%, în Călărași, de 7,16%.

UPDATE: Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a votat la Buzău puțin după ora 8.00: "Am votat românește, pentru o voce puternică și unită în Parlamentul European și pentru investiții în autostrăzi, pentru școli, spitale, pentru reindustrializarea României. Fac apel către toată lumea, indiferent de opțiunea de vot să vină cât mai mulți români la vot, pentru ca cei aleși să fie legitimi."

Tot în jurul orei 8.00 a votat și liderul PNL, Nicolae Ciucă. El a făcut un apel către români să se prezinte la vot în număr cât mai mare. 

„Foarte bine a fost la vot. Am votat pentru dezvoltarea României, o viață mai bună în fiecare comuniate, pentru siguranța românilor. De asemenea, pentru păstrarea tradițiilor noastre și identitatea noastră, o România puternică într-o Europă unită. În ultima perioadă a fost mult vorba mult despre patriotism, însă e un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm toți în viitorul nostru, al tuturor. E foarte importantă prezența la vot, cine ne reprezintă la Bruxelles și cine reprezintă comunitățile. Îi îndemn pe români să meargă la vot! Să decidă viitorul țării noastre”, a spus Ciucă, imediat după ce a votat. 

UPDATE:  La primele ore ale dimineții, alegătorii se prezintă în număr mare. La ora 8.30, la urnă s-au prezentat 602.428 de români, reprezentând 3,3% din numărul de votanți înscriși pe liste.

UPDATE: La ora 8, la o oră de la deschiderea urnelor, prezența la vot din numărul de votanți înscriși pe liste era de 2%. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, la această oră se prezentaseră la vot 364.500 de români.

9 Iunie deschide seria alegerilor din anul mega-electoral 2024. Azi, românii sunt aștepați la urne pe de o parte pentru alegerile locale unde vor decide cine vor fi viitorii primari, şefi de CJ, dar şi consilieri locali şi judeţeni. Tot azi se desfășoară scrutinul și pentru Parlamentul European unde cetățenii României vor decide cine ne va reprezenta în cea mai importantă instituție a Uniunii Europene. Aproape 19 milioane de alegători sunt așteptați la vot.

Urnele de vot s-au deschis la ora 7.00

vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG

Conform datelor din 3 iunie de la Biroul Electoral Central sunt așteptați la vot 18.978.908 de alegători.

În total, sunt 207.389 de candidați la alegerile locale de duminică pentru funcțiile de de consilieri locali, județeni, consilieri generali primari, inclsuiv pentru Primăria Capitalei și cele 6 sectoare.

Cum se votează: La alegerile locale, alegătorii pot vota doar la secțiile la care sunt arondați, potrivit adresei de domiciliu sau de reședință. În cazul votului la adresa de reședință, aceasta trebuie să fi fost înregistrată oficial cu cel putin 60 de zile înainte de scrutin. Pentru alegerile locale nu se poate vota în străinătate.

Fiecare alegător din țară va primi câte 5 buletine de vot: patru pentru alegerile locale (primar, consiliu local, președinte CJ, lista CJ) și un buletin pentru europarlamentari.

În Capitală, alegătorii vor primi tot 5 buletine de vot pentru primarul Capitalei, pentru primarii de sector, pentru consiliul local al fiecărui sector, pentru lista Consiliului General al Municipiului București și pentru europarlamentari.

Iată ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile locale 2024 pentru Primăria Capitalei:

1. Gabriela Firea - PSD;

2. Sebastian Burduja - PNL;

3. Mihai Enache - AUR;

4. Dorin Iacob - Alternativa Dreaptă;

5. Diana Șoșoacă - Partidul S.O.S. România;

6. Cristian Popescu Piedone - PUSL;

7. Alexandru Pânișoară - Partidul Ecologist Român;

8. Nicușor Dan - independent, susținut de Alianța Dreapta Unită și REPER;

9. Filip Constantin Titan - candidat independent.

Ordinea partidelor pe buletinul de vot pentru Consiliul General al Municipiului București la alegerile locale 2024:

1. PSD;

2. PNL;

3. AUR;

4. Alternativa Dreaptă;

5. Partidul S.O.S. România;

6. PUSL;

7. Alianța Dreapta Unită;

8. Partidul Ecologist;

9. REPER.

Primii candidați

Cristian Popescu Piedone, candidat pentru funcția de primar general, clasat conform sondajelor pe locul al treilea, s-a prezentat la urne primul dintre cei 9 candidați.

Preşedintele AUR, George Simion, a votat la europarlamentare în Capitală, cu 15 minute înainte de ora 8.00. El a venit însoțit de soția sa. Pentru alegerile locale el se va deplasa în Vrancea.

George Simion președintele AUR votează la alegerile locale FOTO: INQUAM Photos George Calin jpg

Alegerile pentru Parlamentul European

Pentru alegerile europarlamentare, partidele și candidații independenți se află pe buletinul de vot în următoarea ordine:

1. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

2. Alianța Electorală PSD PNL;

3. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);

4. Alianța AUR;

5. Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);

6. Alianța Dreapta Unită USR - PMP - Forța Dreptei;

7. România Socialistă;

8. Partidul România Mare (PRM);

9. Partidul Patrioților;

10. Partidul Alternativa Dreaptă;

11. Partidul S.O.S. România;

12. Partidul Diaspora Unită;

13. Candidat independent - Paula-Marilena Pîrvănescu;

14. Candidat independent - Vlad-Dan Gheorghe;

Candidat independent - Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;

Candidat independent - Dumitru-Silvestru Șoșoacă.

Votarea are loc în intervalul orar 7.00-22.00. La ora 22.00

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
2 africa de sud gradina shutterstock 1776108470 jpg jpeg
Vasile Gamalan  jpg
document pentru pensie jpg
apartament moldova nou caras severin jpg
image png
traffic 3612474 1280 jpg
image png
tigari 1 1536x1024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net