România, prima țară din lume, unde copiii vor participa la deciziile administrațiilor locale și centrale

Camera Deputaţilor a adoptat o lege care prevede că, începând din 2025, Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, vor organiza anual cel puţin o serie de consultări cu copiii. Astfel, România devine prima țară din lume unde instituțiile statului vor fi obligate să țină consultații cu copiii.

Instituțiile din România vor organiza consultații cu copiii

Acest proiect reglementează participarea copiilor, în vârstă de minimum 14 ani, în procesele decizionale din administraţia publică centrală şi locală.

image

Astfel, România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul decizional. La aceste sesiuni cu copiii, instituţiile sunt obligate să asigure un cadru de dialog protejat şi care încurajează participarea în ceea ce priveşte temele de interes pentru minori.

Iniţiatorul acestui proiect de lege este Natalia Intotero, ministrul Familiei, în calitate de deputat, şi este susţinută de alţi 40 de deputaţi de la PSD şi unul PNL.

„Adoptarea acestui proiect de lege este un pas major către o Românie în care fiecare voce contează, indiferent de vârstă. Copiii sunt nu doar beneficiarii deciziilor noastre de astăzi, ci şi viitorii lideri ai țării. Prin această lege, le oferim posibilitatea de a-şi exprima opiniile, de a învăța despre responsabilitatea civică şi de a se implica activ în viața comunităților din care fac parte”, spune Natalia Intotero, citată de Mediafax.

Obligaţiile instituţiilor

Principalele obiective ale legii includ:

- Consultări anuale cu copiii: Instituțiile publice centrale şi locale vor organiza cel puțin o sesiune de consultări cu aceștia; vor asigura un dialog deschis şi protejat pe teme de interes

- Comunicare accesibilă: instituțiile vor publica, într-un limbaj prietenos şi adaptat copiilor, informații despre activitățile şi obiectivele lor; se facilitează participarea informată a copiilor în viața publică

- Implicarea activă a copiilor în deciziile care îi privesc: legea creează un mecanism prin care opiniile copiilor sunt integrate în procesul decizional

De asemenea, conţinutul paginilor de Internet cu limbaj accesibil pentru copii se elaborează în consultare cu copiii, prin implicarea acestora în proces şi cu asigurarea faptului că limbajul şi conţinutul sunt adaptate, adecvate şi atractive pentru copii.

În termen de 120 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie va elabora şi propune spre adoptare, prin ordin al ministrului Familiei, ghidul privind organizarea şi desfăşurarea consultărilor cu copiii de către autorităţile publice centrale şi locale.

Legea se aliniază cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi Convenția ONU privind drepturile copilului. Este recunoscut dreptul copiilor de a-şi exprima liber opiniile şi de a avea un rol activ în deciziile care îi afectează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Camilla Foto Getty Images (1) jpg
sua drapel steag jpeg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net