România și Serbia, megaproiect pe Dunăre. Unde se dorește construirea Porțile de Fier 3

Ultima actualizare:

România deține în prezent Hidrocentralele Porțile de Fier I și Porțile de Fier II, iar în viitor va apărea Porțile de Fier III, un proiect de o importanță majoră care se va realiza în colaborare cu Serbia. Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a spus despre proiect că se lucrează în coordonare cu România și reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte strategice din regiune, informează Radio Europa Liberă. Tema a fost principalul subiect al întâlnirii dintre ministrul Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović și ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoja.

Ce a transmis Ministerul Energiei din România

Portile de fier 1 jfif

Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 a fost declarată proiect de importanță deosebită de către Guvernul Serbiei, a anunțat Ministerul Minelor și Energiei din Serbia despre facilitatea strategică de pe Dunăre, una din cele mai mari din regiune, care va fi făcută în cooperare cu România.

Ministerul Energiei a confirmat discuțiile cu partea sârbă despre o eventuală construcție a hidrocentralei Porțile de Fier 3.

„Partea sârbă a adus la cunoștință părți române și intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală. Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România”, a transmis Ministerul Energiei, transmite Europa Liberă.

Unde va fi construită Porțile de Fier 3

La întâlnirea din 20 mai, autoritățile sârbe au adus în discuție și Porțile de Fier 2 despre care au spus că revitalizarea acesteia ar trebui să înceapă în 2025, după ce renovarea hidrocentralei Porțile de Fier 1 a fost finalizată și durata de viață a acesteia a fost prelungită cu cel puțin 30 de ani.

Porțile de Fier 1 a fost pusă în funcțiune în mai 1972, în timp ce Porțile de Fier 2 este în funcțiune din 1985.

Potrivit site-ului Elektroprivreda Srbije (EPS), Porțile de Fier 3 va fi o centrală hidroelectrică reversibilă ce ar fi ridicată la kilometrul 1007 al Dunării.

Apa va fi captată din Lacul Porțile de Fier și pompată în cele două bazine superioare în perioadele în care sistemul energetic sârb are un surplus de energie electrică.

În zilele de sarcină maximă, ar funcționa ca o centrală de stocare.

Planul e ca toate cele trei centrale electrice din sistemul Porțile de Fier să aibă o putere totală de 2.400 de megawați.

Cele două hidrocentrale existente au o capacitate de 1.605 megawați - 20 la sută din producția totală anuală de energie electrică din Serbia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton  Profimedia jpg
image
image
image
image
image
image
jandarmi ploiesti jpg
fractura femur ok jpg
fructe pexels jpg
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 1/1977)
masina politie italia jpeg
Bauturi jpg
document secret istock jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net