Românii, campioni în Europa la consumul de carne de pui și ouă. Cât a ajuns să mănânce un român pe an
În ultimii ani, carnea de pui a devenit tot mai populară în România, confirmată de creșterea producției și a consumului. În urmă cu doi ani, un român consuma 27,5 kilograme de carne de pui pe an. O statistică arată că românilor le plac mult și ouăle. În fiecare an un român ajunge să consume circa 250 de ouă.
Câtă carne de pui consumă anual un român
Potrivit președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, producția a atins 723.000 de tone în 2023, iar consumul mediu pe cap de locuitor a crescut la 28,2 kilograme pe an.
„În urmă cu doi ani, consumul era de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o creștere cam cu o jumătate de kilogram în 2023 față de 2022”, a explicat Ilie Van.
Această creștere poate fi parțial atribuită prețurilor mai ridicate la carnea de porc din cauza problemelor generate de Pesta Porcină Africană.
Românii preferă ouăle
România are un consum ridicat de ouă, media anuală fiind de 245-250 de ouă pe cap de locuitor, ușor peste media europeană de 230-235.
„Românii consumă în jur de 245-250 de ouă pe cap de locuitor pe an, iar Uniunea Europeană este pe la 230-235 de ouă”, a explicat Ilie Van.
Producția totală de ouă din România a atins 5,8 miliarde de ouă anual, dintre care 3 miliarde provin din fermele industriei avicole.
Van a subliniat faptul că urbanizarea satelor a contribuit la creșterea producției în ferme, deoarece tot mai mulți oameni preferă să cumpere produse din supermarketuri în loc să crească animale acasă.
În comparație cu perioada de dinainte de 1989, industria avicolă din România a cunoscut o creștere semnificativă.
„Cea mai mare cantitate de carne de pui realizată înainte de ’89 a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs în viu 725.000 de tone”, a precizat Van.
Această creștere a fost susținută de investiții continue, realizate prin fonduri europene, fonduri proprii și atrase.
România stă bine la exporturi
România nu doar că asigură consumul intern de carne și ouă, ci este activă și pe piața europeană.
Aproximativ 20-25% din producția de carne de pui și până la 20% din producția de ouă sunt destinate exportului.
„Suntem și la export, pe piața europeană, cu carne și cu ouă în cantități rezonabile”, a explicat Ilie Van.
Spre deosebire de Europa, unde majoritatea fermelor operează pe baza contractelor, în România, doar 20% funcționează astfel, restul fiind integrate în cadrul aceleiași companii.
Această metodă a contribuit la controlul eficient al bolilor, cum ar fi gripa aviară.