Românii din străinătate, din nou la coadă

Ultima actualizare:

    La Bristol, în Anglia, au fost cozi gigantice
La Bristol, în Anglia, au fost cozi gigantice

Scandalos! Nu au crezut un cuvânt din promisiunile autorităţilor române şi au avut dreptate. Au stat din nou la cozi uriaşe, în faţa secţiilor de votare din străinătate, ca să voteze. Românii din Diaspora au ieşit la vot cu periuţele de dinţi, cu tricolorul şi în haine populare.

Umiliţi, îmbrânciţi, obosiţi. Aşa s-a întâmplat ieri cu mii de români din Diaspora care au vrut să voteze. S-au format cozi gigantice, de kilometri lungime, în principalele oraşe europene: Paris, Dublin, Bruxelles, Roma, Barcelona, Valencia, Londra, Munchen, Bonn, Berlin, Viena, Torino, Roma, Chişinău, Oslo, Copenhaga, Strasbourg. 

Elena Udrea a fost și ea să voteze în capitala Franței
Elena Udrea a fost și ea să voteze în capitala Franței

La Paris, peste 5.000 de oameni aşteaptau ieri la prânz să voteze la cele două secţii de votare. Rândurile s-au format înainte de deschiderea urnelor, ba chiar unii au aprins lumânări de sâmbătă seara în faţa ambasadei. Au cântat imnul naţional, au fluturat tricolorul şi au strigat mesaje antiguvernamentale, precum şi “Vrem să votăm!”. Elena Udrea s-a aflat şi ea la rând în capitala Franţei, de la ora 13.00, iar la ora 16.00 era revoltată că nu a putut încă vota.

La Londra, a fost o coadă de patru kilometri
La Londra, a fost o coadă de patru kilometri

Un cititor din Paris anunţa la ora 15.30 că un bărbat în vârstă a leşinat şi şi-a spart capul când a căzut. La locul incidentului au sosit pompierii şi jandarmii. ”Tensiunea este foarte mare”, a scris internautul. 

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

Şi la secţia de votare organizată la ICR Londra, mai mulţi români au ajuns încă de sâmbătă seara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum “Nu vă înghesuiţi”, “Ţin rând pentru democraţie” şi “Vrem să votăm!”. Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors, scrie Mediafax.

Mii de moldoveni au format cozi la Chișinău
Mii de moldoveni au format cozi la Chișinău

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, s-a aşezat la rând, alături de numeroşi români, să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00. În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot. Ieri, la ora 16, se estima că sunt 12.000 de persoane la cozi.

La Londra, declarațiile că nu au votat în altă parte s-au completat în stradă
La Londra, declarațiile că nu au votat în altă parte s-au completat în stradă

Români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga. Un grup de zece români care lucrează în oraşul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, pentru a vota la Ambasada României de la Oslo, situată la o distanţă de peste 550 de kilometri, unde au stat la coadă două ore şi jumătate pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

Câteva sute de persoane au aşteptat la rând, duminică dimineaţă, la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României. Aflat la faţa locului, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, a declarat că oamenii au cântat ca de sărbătoare, nu au fost furioşi din pricina cozilor.

La Bruxelles, românii au stat în ploaie până le-a venit rândul la urne
La Bruxelles, românii au stat în ploaie până le-a venit rândul la urne

Peste 3.000 de români au aşteptat ieri să voteze în faţa Consulatului României de la Torino, unii dintre aceştia reclamând că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi “ca la grădina zoologică”, scrie realitatea.net. Un internaut scris din Padova, la ora 16.30: “Este jale. Fratele meu stă la coadă de la ora 09:00. Nu a fost aşa niciodată. Lumea a strigat până a răguşit”.

Au fost şi cazuri de excepţie. Ambasada României la Helsinki s-a organizat foarte bine, a oferit cafea şi ceai pentru toată lumea, acces la toaletă.

Flash News

Un bărbat a murit duminică după-amiază în localitatea Ocna Dej, în fața unei secții de votare. Bătrânul de 74 de ani a ținut neapărat să-și exprime votul, așa că și-a rugat nepoata să îl însoțească. Însă la scurt timp după ce a ieșit din secție, s-a prăbușit la pământ. Nepoata sa a sunat la 112, iar medicii sosiți la fața locului au început imediat manevrele de resuscitare, însă după jumătate de oră bărbatul a murit.  

Pe listele electorale permanente au fost 18.281.625 de alegători, față de 18.284.326 de cetățeni români cu drept de vot la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie. 

Va fi declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, adică 50% plus unul din cei prezenți la vot. 

Au fost mobilizați peste 58.000 de angajaţi ai MAI: 31.300 de poliţişti, 12.500 de jandarmi, 3.600 poliţişti de frontieră şi 10.000 de pompieri.

Peste 225.000 de alegători cu vârsta de 18 ani au avut dreptul să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în timp ce peste 2.600 de cetăţeni cu drept de vot care au peste 100 de ani sunt înscrişi, de asemenea, în listele electorale permanente. Conform datelor oficiale, 1.881 alegători au vârsta de 100 de ani şi 2.604 au peste 100 de ani.

Primul care s-a prezentat la vot a fost vicepremierul Gabriel Oprea, care a pus buletinul de vot la ora 7.01, la Școala generală 150, din Capitală.

Şase sesizări privind incidente la scrutinul de duminică au fost semnalate până la ora 11.00, în urma a două dintre acestea fiind deschise dosare penale, unul pentru un bărbat care şi-a fotografiat buletinul de vot, iar altul, în cazul unui bătrân agresat în apropierea secţiei de votare.  Prima sancțiune contravențională a fost aplicată de către polițiștii din Călărași, care au amendat cu 1.500 de lei un cetățean, pentru continuarea propagandei electorale. 

În penitenciarele din România se află 30.735 de deţinuţi, dintre care 25.492 au drept de vot. Dintre aceştia, 21.575 şi-au exprimat intenţia de a vota. 1.018 de persoane aflate în centrele de reținere și arest preventiv din toată ţara au depus cereri pentru a vota, prin intermediul urnei speciale.

Majoritatea studenţilor din Cluj-Napoca au refuzat oferta Guvernului de a beneficia de două zile de vacanţă pentru a merge acasă să voteze.

Meleşcanu rămâne urât în istorie

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu

În loc să găsească soluţii, ministrul de externe Teodor Meleşcanu le-a recomandat românilor care stăteau la o coadă de 4 km în Paris să se ducă în alte oraşe să voteze. Cea mai apropiată secţie era la Nancy, oraş aflat la 385 km distanţă de capitala Franţei. ”Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există nici un fel de coadă”, a spus ministrul de externe, cu precizarea că ”Nancy este un oraş superb”.

Şi românii din Viena sun scandalizaţi. La coadă la Viena, românii au primit fluturaşi care îi îndeamnau să meargă să voteze în Slovacia sau în Cehia, pentru că acolo nu e coadă, a scris un internaut.  Gabriela Firea a prezentat ieri un fimuleţ în care este prezentată o secţie de votare ”lângă Londra” unde nu era vreo coadă, dar internauţii au recunoscut imediat secţia din Liverpol, oraş aflat la 290 km de Londra. 

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net