Românii fac maşina care merge singură
Nu este vis, ci realitate! Peste doar şase ani maşinile vor circula pe străzi fără şofer. Inginerii români de la firma germană Bosch lucrează la sistemul care ne va permite să ne comportăm ca simpli pasageri atunci când suntem în faţa volanului.
Doar în filmele SF am văzut maşini care zboară sau care merg singure. Ei bine, o parte din ficţiune a fost adusă deja în viaţa reală. Angajaţii de la Bosch, din Cluj, au proiectat traficul viitorului.
Cel care se află în faţa volanului poate vedea din interior traseul pe care-l parcurge
Un sistem care va permite ca, în 2020, autoturismele să gonească pe străzi fără a mai fi nevoie să fie manevrate de şoferi. Cum se poate aşa ceva? Foarte simplu! Maşinile vor fi echipate cu camere video conectate la un computer care va analiza imaginile şi le va da comenzi acestora. 30 de ingineri români se ocupă de dezvoltarea softului, iar programul e capabil să stabilească distanţa dintre automobil şi celelalte maşini din trafic. „Ideea a fost un vis al omenirii de zeci de ani, iar noi încercăm să-l transformăm într-o realitate.
30 de ingineri de la Bosch lucrează la ingeniosul sistem
În această hală se produce “maşina care merge singură”
Pentru început vom construi o versiune care va utiliza parţial sistemul de conducere automată, iar în final sperăm că maşina va ajunge în totalitate să se conducă singură.
Firma germană Bosch are un punct de lucru în Cluj, în fostele clădiri ale Nokia
Şoferul va trebui să fie în continuare atent şi capabil să preia controlul autoturismului pentru o scurtă perioadă de timp, dar totodată va putea să se relaxeze", au explicat reprezentanţii companiei de la Cluj.
Până una-alta, maşina care merge singură a fost testată pe autostrăzile din Germania şi funcţionează impecabil. Iniţiatorii ei cred că atunci când toată lumea o va putea folosi, 1,2 milioane de vieţi omeneşti din întreaga lume vor fi salvate, întrucât vor fi mai puţine accidente pe şosele.
Compania Google a anunţat, recent, că începe construcţia unei maşini electrice, care se va conduce singură. Nu va avea volan, pedală de acceleraţie sau de frână, ci doar un buton de pornire/oprire. Automobilul va avea doar două locuri, iar viteza maximă va fi de 40 km/oră. Pe plafonul lui va exista un sistem radar care va scana împrejurimile şi va fi controlat de un sistem de senzori şi computere instalate la bord. Asfel, utilizatorul îi va comunica maşinii unde vrea să ajungă, iar aceasta îl va duce la destinaţie. Vor fi construite circa 100 de maşini prototip.