Rujul care hidratează și se poate mânca a fost inventat la Cluj

Ultima actualizare:

    Rujul care hidratează și se mănâncăFoto: Mediafax
Rujul care hidratează și se mănâncăFoto: Mediafax

Clujenii au inventat un ruj molecular din fructe, care hidratează buzele, dar se poate și mânca, dacă ”ești în pofte”.

”Rujul minune”, fabricat din fructe, unt cacao și alte ingrediente, va putea fi consumat în restaurante, în speciale în cele unde au bucătari deschiși gastronomiei moleculare. Meritele se datorează unei echipe de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinare (USAMV) Cluj Napoca. 

Lavinia Călinoiu, coordonatorul proiectului , a declarat că procesul de producere a unui astfel de ruj durează în jur de 20 de minute. "Este o nouă invenţie din zona gastronomiei moleculare, care implică o interacţiune la nivelul moleculei astfel încât schimbă textura, structura unui produs. Am încercat să facem un ruj-desert, iar fructele folosite le-am destructurat total molecular şi am realizat mai multe sortimente de ruj molecular din diverse fructe - goji, afine, cătină, zmeură, dar şi din unt de cacao şi pudră de cacao, ciocolată albă cu unt de cacao şi ulei de cocos şi banane şi ulei de cocos. Elementul cheie este un polimer natural, un extract din alge care conferă o textură de gelifiere. Rujul este hidratant al buzelor, dar se poate şi mânca, având un gust deosebit de bun. Procesul de producere al unui astfel de ruj durează circa 20 de minute, fructele fiind trecute prin blender, strecurate, se amestecă cu zahăr, cu biopolimerul şi cu apă, iar conţinutul este fiert la 100 de grade, după care piureul rezultat se toarnă în matriţe sub formă de ruj care sunt răcite în gheaţă, având loc un şoc termic”, a spus Călinoiu, potrivit Mediafax.


    Rujurile sunt fabricate din fructe și vor fi servite în restauranteFoto: Mediafax
Rujurile sunt fabricate din fructe și vor fi servite în restauranteFoto: Mediafax

Pentru obţinerea câtorva rujuri se foloseşte o cantitate de 40 de grame de fruct, la care se adaugă 10 grame din celelalte ingrediente, iar la final se presară bacterii probotice cu rol benefic asupra tractului gastrointestinal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net