Rusalii 2022. Încă două zile libere legale pentru români, în iunie

Românii primesc două zile libere legale pentru Rusalii în 2022. Din păcate, cei care se află în câmpul muncii se pot bucura cu adevărat doar de una dintre ele. Până la finalul anului vor mai fi libere, prin lege, alte cinci zile.

Românii au 15 zile liber legale în 2022
Românii au 15 zile liber legale în 2022

Rusalii 2022: ce zile libere au românii

Zilele de 12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii, sunt declarate zile libere prin lege. Doar una va pica în timpul săptămânii, respectiv luni, cealaltă fiind duminică.

Cu ocazia acestei sărbători, românii vor avea bucurie în suflet, dar și un weekend prelungit în care pot petrece alături de cei dragi sau pot pleca într-o minivacanță în care să-și reîncarce bateriile.

Citește și Unde mergem la mare de Rusalii! Oferte pentru weekendul prelungit

În luna iunie au fost în total trei zile libere prin lege. Cei mari au scăpat de muncă și de Ziua Internațională a Copilului, care a picat anul acesta într-o miercuri.

Calendarul zilelor libere în 2022

Anul acesta, angajatorii sunt obligaţi să acorde salariaţilor nouă zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de nouă sunt în cursul săptămânii, iar restul de șase în weekend.

Pe lângă cele două zile libere primite de Rusalii, românii mai au în calendar încă cinci zile până la finalul anului. Din fericire, patru dintre ele pică în cursul săptămânii. Iată calendarul complet al zilelor libere în 2022:

  • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) - sâmbătă şi duminică;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;
  • 22 aprilie (Vinerea Mare):24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) - duminică şi luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) - duminică;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;
  • 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) - joi;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - duminică şi luni;

Așa cum se întâmplă și de Rusalii, zilele libere pot pica uneori în weekend. În 2022, acest lucru se întămplă în 40% din situații. Tocmai de aceea, mai mulţi parlamentari au propus, într-un proiect, ca în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

Aceştia au susţinut că "se urmăreşte ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere".

Concret, dacă proiectul ar fi fost aprobat deja, românii ar fi avut de Rusalii, în 2022, mai multe zile libere, scăpând de muncă atât luni (13 iunie), cât și marți (14 iunie).

Rusaliile sau Pogorârarea Sfântului Duh reprezintă una dintre cele mai vechi sărbatori. Este considerată în tradiția creștină ziua întemeierii Bisericii.

Această sărbătoare importantă este prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşte. Atunci este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net