Solidaritatea impresionantă! Ruşii din Dobrogea îi ajută pe ucraineni

#Război Ucraina-Rusia

Impresionant! Oamenii din Sarichioi, aşezarea dobrogeană unde se află cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din România, şi-au deschis larg casele pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug din calea războiului. Chiar dacă Rusia şi Ucraina se află în conflict, ceea ce se întâmplă în comuna tulceană arată o solidaritate emoţionantă.

Refugiaţii ucraineni se bucură de ospitalitate la Sarichioi. Foto: Casa Filip
Refugiaţii ucraineni se bucură de ospitalitate la Sarichioi. Foto: Casa Filip

Comunitatea rusă din Tulcea s-a mobilizat alături de toată România. În Sarichioi, acolo unde trăiesc cei mai mulţi ruşi lipoveni din ţară, se strâng ajutoare.

Alexandru Filip, un tânăr investitor, a cărui soţie este rusoaică, şi-a pus la dispoziţie pensiunea pentru mame şi copii din Ucraina. Mai mult, în weekend, le-a pus pe femeile ucrainene să gătească produse tradiţionale. La mare cinste a fost „suluguni in lavash“, un fel de pită georgiană, cu umplutură de caşcaval topit, brânzeturi cu mărar şi carne tăiată mărunt.

„În doar două zile, am reuşit să strângem 15.500 de lei din donaţii, bani pe care i-am împărţit celor 16 persoane refugiate la noi“, spune Alexandru Filip.

Prichindeii sunt acum pe mâini bune. Foto: Casa Filip
Prichindeii sunt acum pe mâini bune. Foto: Casa Filip

Pe lângă localnicii care au adăpostit refugiaţi, primarul Vitali Finoghen a pregătit mai multe camere la centrul comunităţii de ruşi lipoveni, unde se pot adăposti până la zece persoane. Alte spaţii au fost amenajate în clădirea magazinului, scrie adevarul.ro.

Ucrainenii din Tulcea, voluntari la Isaccea

La Punctul de Frontieră Isaccea se află acum mulţi dintre ucrainenii care trăiesc în judeţul Tulcea. Ei asigură servicii de voluntariat, traducând în limba română solicitările refugiaţilor. Alţii au rămas în oraşul Tulcea, pentru a-i primi pe cei alungaţi de ororile războiului.

Clădirea Uniunii Ucrainenilor din România, casă pentru refugiaţi

Cele câteva camere de la Uniunea Ucrainenilor din România s-au transformat în „acasă“ pentru refugiaţi. Momentan, acolo sunt adăpostiţi doi ucraineni din Ismail, împreună cu cei trei copii ai lor, doi băieţi gemeni de 2 ani şi o fetiţă de 9 ani. Alexei avea propria afacere, mai multe sere în care cultiva legume, iar Tatiana era învăţătoare.

Alexei şi Tatiana au venit din Ismail şi au găsit adăpost la Tulcea. Foto: adevarul.ro
Alexei şi Tatiana au venit din Ismail şi au găsit adăpost la Tulcea. Foto: adevarul.ro

Au ajuns în România pe 3 martie şi nu ştiu unde vor pleca. Ar rămâne aici, întrucât vor să se întoarcă la vieţile lor cât de curând. Până atunci, se bucură de pace şi spun că nu le mai este frică.

„S-au auzit bubuiturile şi au început alarmele să sune. Nu plecam, însă m-a sunat fratele meu, care este marinar pe un vapor în Africa, şi mi-a zis să strângem şi să fugim. Nici acum nu ne vine să credem că ne-au atacat ruşii“, spune bărbatul.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net