S-a ales praful de cea mai mare și mai modernă moară din Europa, aflată în România. A ajuns o ruină, iar Dan Negru e revoltat: „Ia uite, buruienile ies prin pereți”

Pe malul Dunării, la Brăila, stă în paragină ceea ce a fost odată cea mai mare și modernă moară din Europa de Est. Dan Negru, cunoscutul prezentator TV, a vizitat această clădire istorică și nu și-a putut ascunde dezamăgirea și revolta față de starea deplorabilă în care a ajuns moara Likiardopulos. „Ia uite, buruienile ies prin pereți,” spune el, în timp ce câinele din fundal latră a pagubă.

Dan Negru și clădirea în care cândva a fost cea mai mare moară din Europa de Est.
Dan Negru și clădirea în care cândva a fost cea mai mare moară din Europa de Est.

Moara Likiardopulos, o emblemă a industriei românești

Construită între 1911 și 1912, moara Likiardopulos era, la vremea respectivă, un simbol al inovației și progresului. Cu o capacitate impresionantă, această moară de 5 etaje, întinsă pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, producea 30 de vagoane de făină pe zi. Această făină era exportată în țări precum Grecia, Turcia, Egipt și Algeria, iar Brăila devenise un nod important pentru comerțul cu produse agricole.

În 1915, la doar trei ani de la finalizarea construcției, moara era deja cea mai performantă din Europa de Est. Din păcate, istoria nu a fost blândă cu această clădire monumentală. După decenii de activitate productivă, a urmat o perioadă de declin, iar astăzi moara nu mai este decât o ruină.

„Cade tencuiala, iar buruienile ies prin pereți”  

Dan Negru, într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, descrie cu tristețe modul în care acest simbol industrial a fost abandonat. „Cade tencuiala, iar buruienile ies prin pereți”, spune el, plin de revoltă. O clădire care odată exporta produse în întreaga lume a ajuns să fie simbolul nepăsării și al distrugerii patrimoniului național.

I-auzi câinele ăsta care latră a pagubă aici. Pe malul Dunării, la Brăila, proprietatea asta, clădirea asta a fost cândva cea mai mare și mai modernă moară, din toată partea asta de Europa. A rămas ruina asta. Producea 30 de vagoane de făină pe zi, făină pe care o transportau apoi în toate țările mari din Orient. Ia uite, moara Likiardopulos construită între 1911 și 1912 . În 1915, la 3 ani de la construcție, era cea mai performantă moară din partea asta a continentului. 5 etaje avea. I-a uite, buruienile ies prin pereți. 5 etaje și o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați. Cea mai mare parte de producție a morii era exportată în Grcia, Turcia, Egipt, în Algeria. Acum e fix invers", a explicat revoltat Dan Negru, reflectând asupra schimbărilor care au avut loc în economia românească.

Ruina în care s-a transformat moara Likiardopulos ar trebui să fie un semnal de alarmă. Este nevoie de acțiuni concrete pentru a salva ceea ce a mai rămas din patrimoniul industrial al României, iar astfel de clădiri ar putea fi restaurate și valorificate, pentru a aduce din nou mândrie și prosperitate comunităților locale. „A rămas câinele asta care latră a pagubă în țara lui <Stop. Cade tencuiala>”, spune Dan Negru, reflectând asupra unei realități triste, dar care nu ar trebui să fie definitivă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net