S-a aprobat ajutorul de 1.400 de lei pentru români! Cine și pentru ce poate primi acești bani

Ultima actualizare:

Veste bună venită chiar în ajunul Crăciunului pentru românii cu posibilităţi materiale reduse, pentru care plata energiei va fi o problemă: s-a aprobat modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile.

Preţurile  la energie  au ”explodat”. FOTO: Shutterstock
Preţurile la energie au ”explodat”. FOTO: Shutterstock

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a aprobat, vineri, prin Ordin, modelul acestui card. Acesta va oferi dreptul beneficiarului să efectueze plăţi prin serviciul de mandat poştal asigurate de CN Poşta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente şi/ sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie. De asemenea, a fost adoptat şi modelul certificatelor ce vor fi emise de Asociaţiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la finalul anului viitor şi va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe. Astfel, 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023. Ceilalţi 700 lei se vor acorda în septembrie pentru perioada i iulie – 31 decembrie 2023.

Aşa va arăta  cardul de energie. FOTO: FACEBOOK/ MIPE
Aşa va arăta cardul de energie. FOTO: FACEBOOK/ MIPE

În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenţia rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării. Ajutoarele de 1.400 de lei finanţate de MIPE vor compensa creşterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Beneficiarii cardurile de energie sunt, conform ordonanţei nr. 166/2022, următoarele categorii de oameni: pensionarii cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; Persoanele - copii şi adulţi - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei; Familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei; Familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Lista beneficiarilor, făcută de Ministerul Muncii

Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit şi distribuit de către Compania Naţională „Poşta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
lapte pixabay jpg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net