S-a decis! Este strict interzis să faci acest lucru în apartamente. Cine este vizat

Ultima actualizare:

Montarea centralelor pe gaz, a celor care nu respectă caracteristicile de performanță energetică, va fi interzisă. Este vorba despre o lege care a trecut de Parlamentul României.  Până să se aplice interdicția, Uniunea Europeană pregăteşte o taxă pentru emisiile de carbon produse de centrale. Cel mai probabil vom plăti în plus la metru cub de gaz consumat. 

De când vor fi interzise centralele de apartament Foto: Shutterstock
De când vor fi interzise centralele de apartament Foto: Shutterstock

Centralele de apartament, interzise

În România, o locuinţă din trei este încălzită prin centrale de apartament. Toate celelalte  soluţii propuse costă, însă de cel puţin patru ori mai mult decât centralele termice. De exemplu, la o casă de 150 de metri pătraţi, o pompă de căldură cu eficienţă foarte mare e în jur de 15.000 de euro, iar o centrală termică: 3.500 de euro. Şi preţul unui apartament ar creşte cu 4.000 de euro dacă blocul ar folosi sisteme fotovoltaice sau pompe de căldură.

Pompele de căldură, una dintre soluții 

„România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mai mare parte, provine acum, în sector rezidenţial, din combustibili fosili. Pompele de căldură. Putem vorbi aici de panourile fotovoltaice, pot creşte randamentul de producţie şi practic decarbonăm şi eficienţa locuinţei noastre din punct de vedere termic şi eficientizăm astfel şi costurile facturii. Randamentul unei pompe de căldură, în acest moment, este cel mai mare dintre toate sursele de căldură", a explicat Adrian Vintilă, expert în energie. 

Până la interzicerea centralelor se va impune o taxă 

Până la interzicerea centralelor termice pe gaz, Uniunea Europeană se gândeşte să impună o taxă pentru folosirea lor. Cel mai probabil vom plăti în plus la metru cub de gaz consumat. La un apartament cu 2 camere, factura anuală ar creşte cu 800 de lei. În Uniunea Europeană funcţionează acum 65 de milioane de centrale termice individuale. Opt țări, printre care Norvegia, Olanda sau Franţa, au început deja procesul de interzicere a lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Biserica Inaltarea Sf  Cruci din Patrauti33 jpg
image
image
image
image
image
image
evaluare nationala jpg
Cum prega tes ti mas ina pentru drum lung sau pentru o ca la torie de durata  jpg
image png
plane 7406049 1280 jpg
card social jpg
418945128 798805582289479 2688415075861798511 n jpg
robert wun profimedia (3) jpg
bacalaureat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net