S-a plătit primul miliard de lei la pensiile private. Câți beneficiari sunt și care a fost cea mai mare pensie virată în cont

Ultima actualizare:

    Un miliard de lei a fost virat în conturile celor care contribuiau la pensie privată și au ieșit la pensie
Un miliard de lei a fost virat în conturile celor care contribuiau la pensie privată și au ieșit la pensie

S-a plătit primul miliard de lei la pensiile private. 115.000 pensionari și moștenitori au încasat banii din Pilonul II și III. Cea mai mare parte din suma a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii, 605 milioane de lei.

Românii contribuie la pensiile private de 13 ani. Astfel că în această perioadă în coturi s-au strâns ceva bani, inclusiv a celor care au ieșit deja la pensie.

Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), 115.000 pensionari și moștenitori au încasat banii din Pilonul II și III.

Cea mai mare parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii, 605 milioane de lei, restul fiind achitate de fondurile de pensii private facultative, 397 milioane de lei.

Totalul de un miliard a plecat către cei au împlinit vârsta standrad de pensionare ori către moștenitorii beneficiarilor care au decedat.

Banii din pensiile private se impozitează

Conform Codului Fiscal, aceștia trebuie să plătească un impozitul pe venit de 10%, dacă suma depășește 2.000 de lei.

„Depășirea unui volum de plăți de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveștii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăților făcute ți ritmul în creștere al acestora pe măsură ce populația înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcțional, a lichiditășii fondurilor și al performanței investiționale avute de la înființare”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

În ce condiții sunt plătite pensiile private

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plăți în următoarele situații:

  • Decesul participantului. În aceasta situație, moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia;

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub forma de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani.

Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume, pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii să se poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat;

La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere și dupa completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

  • Invaliditate. În această situație, plata către participantul  rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizari cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective;
  • Pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanții care au împlinit 60 de ani pot revendica banii din contul de pensie facultativă.

Citește și: 

Cum şi când poţi intra în posesia pensiei private

Uite cum afli la ce fond de pensii privat cotizezi!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net