S-a redeschis cel mai spectaculos drum din România. Unde poţi merge pe Transalpina
Cea mai înaltă șosea din România este parțial deschisă. O plimbare pe Transalpina, drumul care leagă orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba, este posibilă doar pe o porțiune.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNANDR) îi anunţă pe șoferi că pe drumul naţional DN 67C Transalpina, sectorul Bengeşti - Sebeş, circulaţia rutieră este deschisă doar între localităţile Bengeşti și Rânca.
În schimb, sectorul de drum naţional cuprins între Rânca şi Sebeş este închis circulaţiei publice pe toată perioada anului. Asta din cauza nefinalizării lucrărilor de construcţie şi a imposibilității asigurării condiţiilor de siguranţă a traficului rutier. Interdicţia este semnalizată prin indicatoare specifice, încă de la începutul lucrărilor, care au avut loc în 2008. Antreprenorul ROMSTRADE nu a respectat termenul contractual de 18 luni prevăzut, iar CNANDR a suspendat lucrările în 2012 și se judecă cu societatea pentru a putea rezilia contractual. În plus, Compania de Drumuri cere despăgubiri, întrucât lucrările au fost abandonate și nu au fost conservate, astfel că structura de rezistență s-a degradat și au loc scurgeri de apă.
”Aceste degradări pot constitui un potențial pericol de cedare a drumului sub acțiunea traficului. Menționăm, de asemenea, că sectorul de drum nu a fost echipat de către constructorul ROMSTRADE, cu elementele de siguranță obligatorii: parapeți de siguranță, semnalizare vertical și marcaj rutier. Astfel, în cazul unor condiții dificile meteo-rutiere, acest sector de drum prezintă un grad sporit de risc pentru toți participanții la trafic“, precizează reprezentanții CNANDR. Punctul cel mai înalt de pe Transalpina este în Pasul Urdele și ajunge la la 2.145 m.