S-a spart o ţeavă în bloc? Uite cine este bun de plată!
S-a spart o conductă de apă şi te-ai inundat? Locuieşti la ultimul etaj, iar pereţii sunt plini de igrasie din cauza terasei blocului? Ai făcut lucrări de amenajare în apartament, dar ai provocat pagube vecinilor? Specialistul Click, Mihai Mereuţă, ne spune care sunt obligaţiile proprietarilor atunci când apar defecţiuni majore în locuinţă şi cine plăteşte despăgubirile.
Reparaţii plătite «la comun»
În cazul în care la tine în locuinţă se sparge o conductă de apă comună, toate cheltuielile pentru reparaţiile ulterioare sunt suportate de către toţi proprietarii, proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună fiecăruia.
Aceasta se calculează în funcţie de suprafeţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
De asemenea, dacă locuieşti la ultimul etaj al blocului, iar terasa imobilului prezintă fisuri, este foarte posibil ca apa de ploaie să se infiltreze în locuinţa ta, iar pereţii să prindă mucegai sau igrasie.Ce faci în acest caz? Anunţă asociaţia de proprietari şi solicită repararea, de către specialişti în domeniu, a terasei blocului. Cheltuielile vor fi suportate de către toţi proprietarii.
Când eşti bun de plată
În cazul în care conducta de apă caldă sau rece, care s-a spart la tine în casă, nu e comună blocului, vei suporta singur consecinţele: va trebui să plăteşti din buzunarul tău reparaţiile şi, în cazul în care îţi inunzi vecinii de la etajele inferioare, eşti obligat să-i despăgubeşti şi pe aceştia.
La fel, eşti obligat să plăteşti daunele şi dacă se sparge un calorifer plin cu apă. Pierderile de apă sunt alte cheltuieli pe care va trebui să le achiţi. Această cheltuială apare pe lista cu cotele de întreţinere şi se aplică toate termenele legale în vigoare.
Care sunt obligaţiile proprietarilor?
Proprietarii au obligaţia să ia măsuri în cadrul asociaţiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termică, precum şi pentru creşterea performanţei energetice a clădirii, după caz, potrivit prevederilor legale şi să achite o cotă parte din costurile aferete.
Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
În clădirile afectate de seisme proprietarii au obligaţia de a lua de urgenţă măsuri pentru consolidare, conform prevederilor legale în vigoare.
Lucrările de reparaţii, intervenţii se vor executa cu personal autorizat potrivit legii.
Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietaţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor construcţiei, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
Atenţie la modificări şi amenajări
Dacă se sparge o conductă de apă rece sau caldă, comună blocului, şi pentru reparaţia acesteia este necesară spargerea unui perete la tine în casă, ca proprietar ai obligaţia de a primi în locuinţă persoanele abilitate care să constate daunele şi care să repare defecţiunea.
Cheltuielile sunt suportate de toţi proprietarii proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună fiecăruia. Dacă ai făcut amenajări în locuinţă dar echipa de muncitori a provocat daune apartamentului de lângă tine (fisuri în pereţi, tencuială căzută etc.) va trebui să achiţi daunele vecinului tău.
Modificarea caloriferelor se face doar cu acordul asociaţiei
Vrei să înlocuieşti caloriferul vechi cu unul nou sau să modifici instalaţia de distribuire a agentului termic? Specialistul Click! Mihai Mereuţă ne explică pe larg cum trebuie să procedăm.
Proprietarul este obligat să modifice instalaţiile de distribuţie a utilităţilor în interiorul apartamentului numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul de utilităţi în care se arată efectele modificării instalaţiei respective.
Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotărî asupra efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice şi a apei calde de consum nu este necesar referatul tehnic menţionat.
Orice modificare a proprietăţii individuale se va aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului verbal de recepţie şi a schiţelor.
Dacă proprietarul unui apartament sau al unui alt spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă modifică suprafaţa echivalentă termic de încălzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului.
Dacă această operaţiune se face fără a anunţa asociaţia de proprietari şi nu se procedează la recalcularea suprafeţei utile pentru respectivele apartamente, consumul suplimentar de energie termică nu se va regăsi în costuri, iar plata acestuia va fi suportată de către toţi proprietarii. Sustragerea de energie termică constituie infracţiunea de furt şi se pedepseşte conform Codului Penal.