S-au înmulțit incendiile de vegetație. La ce trebuie să fii atent când îți cureți terenurile și grădinile

Ultima actualizare:
Răzvan Tudose a participat la multe misiuni de stingere a incendiilor
Răzvan Tudose a participat la multe misiuni de stingere a incendiilor

Temperaturile mari din ultima perioadă îi îndeamnă pe tot mai mulți români să își curețe terenurile și grădinile. Însă, din comoditate poate, oamenii aleg să dea foc vegetației uscate. Unii reușesc să ajungă la rezultatul dorit fără să aibă parte de probleme deosebite. Alții sunt nevoiți să cheme pompierii. Autoritățile spun că în ultima perioadă a crescut considerabil numărul incendiilor de vegetație uscată.

Potrivit rapoartelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, numai în perioada 01 martie - 04 aprilie din acest an, la nivel național s-au înregistrat 7.720 incendii care au afectat 26.247 hectare vegetație uscată și 921 hectare de pădure.

Pompierii avertizează că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Iar condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea flăcărilor.

Mai mult, extinderea incendiilor în apropierea căilor rutiere au dus de nenumărate ori la accidente cu urmări grave.

“Manifestarea acestor tipuri de incendii expun cetățenii și la alte situații de urgență. Extinderea necontrolată a arderilor a cauzat de multe ori scăderea vizibilității pe anumite tronsoane de drum sau pe căile ferate, fiind necesare restricții de cirulație. De asemenea, s-au înregistrat și accidente rutiere soldate cu victime din cauza inundării cu fum a unor drumuri frecvent tranzitate”, a declarat Ovidiu-Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al IGSU.

În primul rând trebuie să știm că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Și având în vedere vântul puternic prognozat din această perioadă, IGSU face un apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități.

Apoi, trebuie să ținem cont că realizarea arderii resturilor vegetale se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.

De asemenea, trebuie să supraveghem în permanență focul și să stingem jarul la finalul activității de curățenie.

Trebuie să ținem cont că este periculos și interzisă utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie cum ar fi gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile ca lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.

Este imperios necesar să asigurăm mijloacele tehnice pentru stingerea de îndată a focului. Astfel trebuie să pregătim rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma, pentru a interveni în cazul în care focul scapă de sub control

Adulții trebuie să le explice copiilor care sunt riscurile jocului cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări).

Pompieri: Vegetația uscată arde mai tare ca benzina

Potrivit rapoartelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență ISU-Ilfov, în primele 3 luni ale acestui an pompierii au fost solicitați să intervină la 359 de incendii de vegetație.

Pompierii spun că aceste incendii sunt foarte greu de controlat, iar efortul fizic al militarilor este foarte mare.


    Răzvan Tudose a participat la multe misiuni de stingere a incendiilor foto: captura Facebook
Răzvan Tudose a participat la multe misiuni de stingere a incendiilor foto: captura Facebook

”Este temperatură mare, fum mult, suprafață foarte mare. Dacă vegetația uscată este foarte înaltă, atunci incendiul se manifestă atât de violent încât pot să spun că arde mai rău decât benzina.

În multe situații, am mers la incendiu de vegetație uscată, iar în momentul când ne-am dat jos din mașini focul ajunsese deja la case. Sunt foarte greu de controlat aceste incendii, mai ales când bate vântul.

Dacă oameni ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți. Un bătrân a dat foc vegetației, a fost surprins și a ars de viu. Așa cum a fost anul acesta, nu am avut niciodată... s-au înmulțit foarte mult”, a povestit Plut.adj. Răzvan Tudose de la detașamentul Apărătorii Patriei din cadrul ISU București Ilfov, pe pagina de Facebook a IGSU

CLUJ: Peste 70 de incendii de vegetație, într-o săptămână

Rapoartele ISU Cluj, numai în ultimele șapte zile, pompierii au intervenit pentru a stinge peste 70 de incendii de vegetație uscată. Au fost pârjolite 527 hectare de vegetație uscată, lăstăriș, litieră de pădure, doborâturi sau chiar exploatații forestiere.

”Flăcările au fost scăpate de sub control de către persoanele care intenționau să igienizeze terenurile de vegetația uscată, fără a respecta minimele măsuri de siguranță pentru aceste activități. Astfel, pentru a stinge arderile necontrolate din ultimele zile, au fost implicați peste 370 de pompieri, care au folosit 90 de autospeciale și utilaje pentru a readuce starea de normalitate în cazul acestor evenimente. Superficialitatea a unei părți din cetățeni, privind modul corect de a realiza igienizarea terenurilor de resturile vegetale, aduce în fiecare an pagube și pierderi însemnate și o risipă însemnată a resurselor pompierilor și a instituțiilor care ne sprijină în fiecare an, pentru a stăvili aceste incendii”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

BACĂU și IAȘI: Incendiile de vegetație afectează de distribuție a gazelor

Și focurile necontrolate de pe câmpuri aduc pericole și mai mari. Multe rețele de distribuție a gazelor au fost afectate ca urmare a numărului de incendii de vegetație.

Compania Delgaz Grid a transmis că ”s-a confruntat în această primăvară cu o serie de probleme, datorate incendiilor de vegetaţie, preponderent în zone rurale, ce au afectat reţelele de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Cele mai grave situaţii au fost în judeţele Bacău şi Iaşi, unde 25 de mii de consumatori nu au beneficiat de energie electrică perioade îndelungate de timp”.

Amenzi usturătoare pentru cei care dau foc vegetației uscate

Pompierii spun că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Conform datelor statistice gestionate la nivelul IGSU, în anul 2018 s-au derulat 11.247 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și miriști. În urma acestora, pompierii au salvat 15 adulți și 1 copil. Din păcate, 2 persoane și-au pierdut viața, iar alte 9 au devenit victime ale acestor arderi, fiind surprinse de flăcări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net