S-au prelungit înscrierile la Casa Verde 2024. Ce trebuie să știe persoanele fizice și cine va plăti garanție de 200.000 de lei

Înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost prelungite pentru instalatori până la 20 septembrie, iar persoanele fizice vor putea accesa aplicația începând cu 27 septembrie.

Persoanele fizice se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice peste o săptămână
Persoanele fizice se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice peste o săptămână

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, cu o săptămână în urmă, că termenul de transmitere a documentelor solicitate instalatorilor validați în sesiunea din 2023 a fost extins până pe 20 septembrie 2024, inclusiv.

Ce trebuie să facă instalatorii

Astfel, instalatorii care au contracte de participare pentru decontare cu AFM rămân validați, cu condiția de a trimite o notificare către AFM prin care își exprimă intenția de a continua în program, alături de o declarație pe proprie răspundere semnată electronic de reprezentantul legal (anexată informării).

De asemenea, instalatorii trebuie să transmită la AFM, în original, actele adiționale sau amendamentele la scrisorile de garanție sau asigurare, care să extindă valabilitatea garanției până pe 30 octombrie 2026, cu următoarea mențiune:

„Prezenta garanție se poate executa la simpla cerere a AFM, din care rezultă culpa instalatorului validat, respectiv neîndeplinirea obligațiilor acestuia în realizarea proiectelor depuse în cadrul Programului.”

Pentru garanțiile sub formă de depozite, este necesar un angajament de menținere pentru sesiunea 2024.

Neprelungirea garanției sau netransmiterea angajamentului atrage imposibilitatea participării în sesiunea 2024 a Programului pentru instalarea panourilor fotovoltaice destinate producției de energie electrică pentru consum propriu și livrarea surplusului în rețea, potrivit AFM.

Instalatorii consultați de „Adevărul” au explicat motivele prelungirii termenului de înscriere decisă de AFM.

NEXO Instalconstruct: Nu toți instalatorii dispun de garanția de 200.000 lei 

„Deși sesiunea de înscriere a instalatorilor în programul Casa Verde 2024 este mai simplificată și clarificată, există o selecție riguroasă a firmelor participante.

Garanția de 200.000 lei este un obstacol pentru multe firme, numărul celor care pot acoperi sau obține această sumă fiind mai redus decât în trecut,” a declarat Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Instalconstruct.

Anul trecut, multe firme obțineau garanția prin intermediul IFN-urilor, însă noile reglementări au eliminat această opțiune. Astfel, doar firmele care îndeplinesc cerințele financiare mai stricte vor participa.

„Noi, la NEXO, am depus garanția în numerar, însă credem că puține firme au această posibilitate,” a adăugat el.

Sesiunea a fost prelungită, întrucât multe firme încearcă să obțină garanția prin bănci, iar termenul inițial de cinci zile a fost insuficient. Chiar și cu prelungirea la trei săptămâni, acest interval poate fi scurt în contextul în care unele bănci acordă garanția în cel puțin o lună.

Kilowat: Importanța firmelor capabile

Albert Soare, fondatorul Kilowat, a subliniat că instalatorii validați anul trecut vor trece automat în sesiunea din 2024, dar trebuie să depună garanția de 200.000 lei.

Prelungirea termenului urmărește atragerea unui număr mai mare de firme capabile și responsabile, care să instaleze rapid sistemele fotovoltaice și să asigure o producție maximă de energie.

Programul Casa Verde 2024 impune cerințe mai stricte, în special datorită includerii bateriilor în pachetul de soluții eligibile, ceea ce va contribui la dezvoltarea caselor inteligente în România și la promovarea energiei verzi și sustenabile.

Persoanele fizice și finanțarea de 30.000 lei

Casa Verde 2024 oferă finanțare pentru panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW, acoperind până la 90% din costurile eligibile, dar nu mai mult de 30.000 lei. Beneficiarii trebuie să fie proprietari ai imobilului și să nu aibă datorii la stat sau autoritățile locale.

Nu pot accesa finanțarea cei care au beneficiat deja de sprijin prin program pentru același imobil sau care au un contract de finanțare în derulare pentru aceeași proprietate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net