Salariul minim ar putea sa crească, de la 1 iulie. Despre ce sumă este vorba

Ultima actualizare:

Introducerea salariului minim european în România, așa cum susține PSD, ar însemna o schimbare totală în privința majorării acestuia. Un prim pas ar fi majorarea salariului minim de la 1 iulie, cu încă 400 de lei. Asta ar însemna ca venitul să ajungă la 3.700 de lei, iar următoarea creștere ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie, pe noua formulă de calcul. 

Cu cât ar crește salariile de la 1 iulie Foto: Shutterstock
Cu cât ar crește salariile de la 1 iulie Foto: Shutterstock

Creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie 

Joi, 23 martie, sunt discuţii la Guvern în legătură cu salariul minim pe economie. Se doreşte creşterea venitului minim pe economie de la 1 iulie până la 3.700 lei brut, ceea ce înseamnă un salariu mediu net de aproximativ 2.200 de lei. Reamintim că ultima creştere a salariului minim pe economie a fost în octombrie 2023, atunci când acesta a crescut până la 3.300 de lei brut.

O Directivă Europeană prevede că salariul minim ar trebui să ajungă la 50% din salariul mediu brut. Ministerul Muncii a anuntat că noua formulă de calcul va ţine cont de puterea de cumpărare si productivitatea muncii.

Ce declarau oficialii ministerului Muncii

Săptămâna trecută, oficiali ai ministerului Muncii, împreună cu reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor au participat la o consultate pe tema mecanismului de stabilire a salariului minim brut pe ţară garantat în plată. „Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a organizat, astăzi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată", a transmis atunci ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Tot atunci, reprezentanţii ministerului au precizat că formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. „Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici", se mai arată în comunicat. Premierul Marcel Ciolacu declara, tot atunci, că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cornel dinu
image
image
image
image
image
image
Nicolae Ceauşescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 1/1977)
masina politie italia jpeg
Bauturi jpg
document secret istock jpg
bebelus bona imagini jpg
Sandra Hemme jpg
rosii pexels jpg
patiserie produse adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net