Satul cu asistaţi social „de meserie“. Oamenii mâncă seminţe pe uliţele satului

Ultima actualizare:

    În comuna ieşeană Lungani sunt înregistraţi 386 de asistaţi social, fapt care o clasează pe primul loc în judeţ la acest capitolFOTO: adevarul.ro
În comuna ieşeană Lungani sunt înregistraţi 386 de asistaţi social, fapt care o clasează pe primul loc în judeţ la acest capitolFOTO: adevarul.ro

Comuna Lungani figurează cu cei mai mulţi asistaţi social la nivelul judeţului Iaşi. Ziarul „Adevărul“ a realizat un reportaj printre oamenii care-şi petrec cea mai mare parte din zi mâncând seminţe şi sporovăind pe uliţele satului.

În comuna ieşeană Lungani sunt înregistraţi 386 de asistaţi social, fapt care o clasează pe primul loc în judeţ la acest capitol. Cei mai mulţi, peste 200 de oameni ajutaţi integral financiar de statul român, trăiesc în Crucea, un sat component al comunei, cu localnici majoritar de etnie romă, scrie adevarul.ro.

Pe uliţele dintre casele dărăpănate, oamenii îşi petrec cea mai mare parte din zi cântând sau mâncând seminţe alături de vecini.

Întrebaţi de reporterul „Adevărul“ despre situaţia lor, localnicii răspund invariabil: „Unde să muncim, domnişoară?“.

Pe lângă banii primiţi de la stat, familiile numeroase din satul Crucea se întreţin ba din munca cu ziua la câmp, ba din banii câştigaţi prin străinătate. Doar aşa mai prinde contur în Crucea câte o căsuţă decentă.

Peste 200 de oameni ajutaţi integral financiar de statul român, trăiesc în satul Crucea
Peste 200 de oameni ajutaţi integral financiar de statul român, trăiesc în satul Crucea

Oamenii mâncă seminţe pe uliţele satului

Ioan Corobuţă, edilul interimar din comuna Lungani, spune că „nu putem să le luăm dreptul pe care îl au“, scrie adevarul.ro.

Primarul scoate în evidenţă faptul că familiile care primesc ajutor social sunt foarte numeroase, iar membrii acestora nu au studii care să-i ajute în a-şi căuta un loc de muncă.

”Aţi văzut cum trăiesc locuitorii din satul Crucea. Familiile sunt numeroase, au câte 5-6 copii. Încă un lucru important de menţionat este faptul că mulţi dintre ei sunt neştiutori de carte. Indiferent unde le-am oferi un loc de muncă, când ajung acolo, chiar dacă angajatorul are nevoie de muncitori, nu-i primeşte pe ei. I-am trimis la târguri de locuri de muncă, dar nu-i primeşte nimeni. Îi trimiţi într-o întreprindere, dar ce să facă ei acolo dacă ei nu ştiu nimic?“, spune primarul din Lungani, citat de adevarul.ro.   

În timp ce locuitorii satului Crucea stau adunaţi pe la câte o poartă de pe uliţa principală, plângându-se de lipsuri, microbuzele unei firme de transport în comun fac câte patru curse zilnic între comuna Lungani şi municipiul Iaşi.

Ceilalţi locuitori din comună merg mai toţi la muncă, la 40 de kilometri de casă, şi spun că veniturile le sunt suficiente pentru un trai decent.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi plăteşte către asistaţii social din judeţul Iaşi peste 3.000.000 lei lunar, sumele cele mai mari mergând către locuitorii din Lungani.

Citește și:

Cât ne costă săracii țării! România cheltuie o sumă uriașă pentru venitul minim garantat

S-a schimbat legea! Ce pățesc asistații social care refuză să muncească

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net