Satul din România care poate exploda în orice moment. Localnicii sunt resemnați: „Când o fi, murim!” VIDEO

Ultima actualizare:

Casele din satul doljean care amenință să explodeze sunt izolate treptat de autorități, dar localnicii refuză să-și părăsească locuințele.

O explozie la o sobă într-o locuință din comună l-a rănit grav pe proprietar / foto: ISU Dolj
O explozie la o sobă într-o locuință din comună l-a rănit grav pe proprietar / foto: ISU Dolj

Apa din fântâni fierbe din cauza gazului, iar deja a avut loc o explozie la o casă, proprietarul fiind grav rănit și transportat la spital cu arsuri. Cu toate acestea, cei care rămân în acest sat aproape părăsit sunt hotărâți să rămână, chiar punându-și viața în pericol: „Nu am unde să merg, vom rămâne aici indiferent de consecințe!”, a declarat o bătrână pentru Antena 3 CNN.

Firma de cercetări geologice care a efectuat o analiză în zona Calopăr, satul Bâzdâna, județul Dolj, unde sunt emisii de gaze din sol, a propus o serie de măsuri, inclusiv sondaje verticale și posibile foraje pentru exploatarea acumulării de gaze.

Conform Prefecturii Dolj, planul de măsuri pentru analiza geologică a zonei a fost elaborat și aprobat în unanimitate de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență Calopăr.

În cazul în care costurile acestor lucrări executate la Bâzdâna nu pot fi acoperite în totalitate de către Primăria Calopăr, Instituția Prefectului Dolj va solicita ajutor financiar de la bugetul de stat prin Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Aceste demersuri vor fi făcute după primirea unei oferte financiare din partea firmei care efectuează studiile.

Recent, a avut loc o explozie la o sobă într-o locuință din comună, iar proprietarul a suferit arsuri la nivelul feței și mâinilor. Ulterior, patru persoane din trei gospodării au fost mutate la rude.

S-au făcut sezizări, dar degeaba

Locuitorii din satul Bâzdâna afirmă că au făcut numeroase sesizări către autoritățile locale cu privire la acumularea de gaze în sol și pericolul pe care îl reprezintă acestea, dar nu au primit niciun răspuns până acum.

Unul dintre locuitori, care a fost nevoit să se mute la rude, a sugerat că ar trebui să se construiască un depozit de gaze în apropiere, deoarece la doar 2 kilometri se află conducta magistrală Segarcea-Calafat și „s-ar putea canaliza gazele către conductă în loc să fie eliberate în atmosferă”.

Satul Bâzdâna din comuna Calopăr, unde nu există rețea de gaze naturale, este cunoscut pentru resursele potențiale de gaze naturale, care deseori au ieșit la suprafață din fântâni și au cauzat incendii, cel mai recent în septembrie 2022.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net