Satul în care se dau case gratis! Familiile sărace au primit o mână de ajutor

Un primar de comună din judeţul Botoşani a găsit o soluţie inedită pentru a-şi repopula localitatea: cumpără case abandonate şi le dă gratuit tinerilor cu mulţi copii. Prima casă a fost deja cumpărată şi dată unei familii cu copii, scrie adevarul.ro.

Casa cumpărată de  primărie la Drăguşeni. FOTO Cosmin Zamfirache
Casa cumpărată de primărie la Drăguşeni. FOTO Cosmin Zamfirache

Vă povesteam într-un amplu reportaj despre copiii din satele botoşănene care merg la culcare flămânzi. Doar laptele şi cornul de la şcoală îi mai salvează! Într-adevăr, judeţul Botoşani se confruntă cu nenumărate cazuri de sărăcie.

Comuna Drăguşeni se află la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoşani şi are în jur de 2.300 de locuitori. Ca majoritatea comunelor din nordul Moldovei, satele suferă din cauza depopulării. Populaţia este îmbătrânită, iar mulţi tineri preferă să plece la muncă în străinătate, astfel că multe case rămân abandonate. 

Primarul din Drăguşeni, Eugen Nechita, spune că s-a gândit să valorifice toate aceste case abandonate şi în acelaşi timp să găsească o metodă de a repopula comuna.

„Prea multe case de izbelişte, prea mulţi tineri fără casă. Sunt familii de tineri care stau cu părinţii, cu mulţi copii. Am decis să rezolvăm această problemă socială, cumpărând aceste case, le transformăm în case sociale şi le oferim acestor familii”, spune Eugen Nechita citat de adevarul.ro. 

image

Practic, primăria caută proprietarii şi se oferă să le cumpere casele. Achiziţia se face din bugetul local, mai ales că este vorba despre case ţărăneşti, cu costuri mici. Edilul spune că pe viitor vrea să cumpere toate casele abandonate, tocmai pentru a scăpa de ruinele care ar strica imagina satelor.

Deocamdată, în viitorul apropiat target-ul pus de Primărie este de 16 case achiziţionate. Prima casă a fost deja cumpărată şi dată în folosinţă. „Ne era greu aşa, fără casă. Acum avem şi noi un loc fără să stăm cu teama că trebuie să ne mutăm, dacă ies discuţii”, spune săteanca mutată în locuinţa primită.

În comuna Concești s-a desfășurat un proiect similar 

Un proiect asemănător a fost aplicat şi în comuna Conceşti, în nordul judeţului Botoşani, unde autorităţile locale se confruntau cu o depopulare masivă. Aşa că în anul 2019 au luat decizia de a cumpăra casele abandonate, cu moştenitori plecaţi.

Le-au refăcut pentru a deveni locuibile şi le-au oferit tuturor familiilor cu copii care erau dispuse să vină în comună. Aşa au ajuns la Conceşti familii din Iaşi, Hunedoara, Suceava sau Botoşani, toate cu minimum patru - cinci copii. Au fost achiziţionate în jur de zece case, iar rezultatele nu au întârziat să apară, şcoala înregistrând un număr mare de elevi, fiind nevoie de o suplimentare cu două clase.

    Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net