Scenariu alarmant: Viitura ar putea acoperi Autostrada Soarelui. Experții stau cu ochii pe un dig cu risc mare de prăbușire
România este în fața a două fenomene meteo periculoase. Viitura adusă de Dunăre și furtuna Ashley se vor manifesta simultan, ceea ce crește riscul de inundații. Un scenariu arată că există riscul ca Autostrada Soarelui să fie acoperită de ape dacă un dig care a mai cedat în trecut, nu va face față puterii apelor.
Viitură uriașă și ploi abundente
România va fi lovită din acest weekend și la începutul săptămânii viitoare de două fenomene extreme care se suprapun.
Furtuna Ashley va mătura țara noastră de la vest la est, iar vârful de intensitate se va manifesta duminică seara, în București și în județele din sudul țării, anunță meteorologii care nu exclud emiterea unei avertizări Cod roșu.
Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat că următoarele zile vor aduce un adevărat „potop” asupra României și vor fi emise avertizări meteo, inclusiv Cod Roșu.
Expertul a mai spus și că vremea va intra într-un proces de răcire accentuată, diferențele fiind chiar de 15 grade, față de ziua de joi, 26 septembrie.
„Pe parcursul zilei de duminică, duminică spre luni, anticipăm că va fi vârful acestui episod în ceea ce privește cantitățile de precipitații, în special în Oltenia și Muntenia, cu cantități de apă care vor atinge cumulat 80-100 l/mp. Aceste cantități pot genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni", a mai spus Elena Mateescu, la Digi24.
Viitura de pe Dunăre ar putea acoperi Autostrada Soarelui
În acceași perioada, 30 septembrie- 1 octombrie, este așteptată viitura adusă de Dunăre, care a făcut ravagii pe unde a trecut. Estimat inițial cu un vârf de 8000 mc/s, debitul Dunării va fi în realitate mult mai mare și va ajunge chiar la 9.500 de mc pe secudă, după cum a anunțat ministrul Mediului.
Autoritățile sunt în alertă mai ales în zonele unde digurile de apărare sunt slăbite.
Reprezentanții de la Apele Române avertizează că, în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, cum s-a întâmplat la inundațiile din anul 2006, digul din Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub ape.
Despre situația periculoasă în care se află digul din Borcea Prefectura Călărași a emis un comunicat în luna iunie a acestui an.
„O situație specială a fost adusă la cunoștința Comitetului Județean pentru Situații de urgență Călărași. Potrivit unui raport întocmit de Sistemul de Gospodărire al Apelor Călărași în cadrul digului de apărare împotriva inundațiilor al incintei Borcea de Sus, linia de apărare din zona BAITAL (UAT Borcea) este afectată pe o lungime de 800 ml, din care critic pe o lungime de 200 m.
În cazul unei cote crescute a Dunării și a Brațului Borcea există pericolul de prăbușire a digului, fapt ce ar afecta 27 km rețea electrică, rambleu de cale-ferată, obiective agro-industriale, 9 stații de pompare-desecare, o parte din tronsonul de autostradă A2 (Fetești – Cernavodă) și aproximativ 28.000 ha de teren agricol”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Călărași care anunța și demersuri urgente de pentru consolidare.
Probleme are și digul din apropierea localității Prundu, județul Giurgiu, care a fost ros de viezuri și în prezent are două mari fisuri.
Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.
Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără autoritate de siguranță.