Viitura de pe Dunăre întârzie. Hidrologii au anunțat ziua când intră în România
Anunțată inițial pentru sfârșitul acestei săptămâni, viitura de pe Dunăre va intra mai târziu în România, informează Administraţia Naţională Apele Române. Întârzierea ar fi cauzată de zonele inundate din Serbia, spun specialiștii care estimează că debitul Dunării la intrarea în România va depăși 8.000 de metri cubi pe secundă.
Când ajunge viitura de pe Dunăre în România
Inițial, hidrologii au anunțat că viitura de pe Dunăre ar intra pe sectorul românesc, cel mai probabil, în intervalul 28-29 septembrie, adică la sfârșitul acestei săptămâni.
Miercuri, 25 septembrie, specialiștii de la Apele Române au anunțat că viitura este așteptată să intre în România pe data de 1 octombrie.
„Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s), vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, afirmă, miercuri, reprezentanţii Administraţiei Apele Române, transmite News.ro.
Aceştia arată că prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor prognostice şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo.
Meteorologii anunță ploi torențiale
Prognoza anunțată pentru perioada următoare este îngrijorătoare. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că urmează ploi puternice, în paralel cu viitura care vine pe Dunăre.
Vineri, 27 septembrie, meteorologii vor emite un cod portocaliu pentru jumătatea de vest a țării, unde sunt așteptate precipitații de până la 80-100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore.
„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție. Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa”, a spus Raed Arafat.
Mii de saci, materiale şi utilaje au fost aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării. Totodată, au fost inspectaţi la pas cei 1.100 de kilometri de diguri, precum şi punctele vulnerable care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate.