Prognoză meteo îngrijorătoare. Pe lângă viitura așteptată pe Dunăre, vin ploi torențiale și posibile „viituri surpriză”
Viitura istorică revărsată peste Budapesta săptămâna trecută se îndreaptă spre România, iar specialiștii estimează o creștere a debitului la peste 8.300 de metri cubi pe secundă, după ce duminică la Buziaș s-a înregistrat un debit de 6.400 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie. Autoritățile sunt în alertă, mai ales că prognoza meteo indică în același interval ploi torențiale. Raed Arafat a cerut ca populația să fie pregătită pentru o eventuală evacuare.
Viitura bagă autoritățile române în alertă
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a afirmat, marţi, că se intră în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi a cerut autorităţilor să acţioneze din timp.
Într-o videoconferinţă pe care şeful DSU Raed Arafat a avut-o cu prefecţii şi Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, directorul ANM a prezentat datele meteorologice pentru finalul acestei săptămâni când este așteptată viitura.
Informațiile meteo nu sunt de natură să liniștească autoritățile care se pregătesc pentru viitură. Debitul Dunării la intrarea în ţară, la Baziaş, era marţi 6400 mc/s, iar reprezentanții Apelor Române anunță că acesta este în creştere, peste media multianuală a lunii septembrie.
Potrivit ANM, vineri va fi emis cod portocaliu pentru jumătatea de vest a țării. Vor fi până la 80-100 de litri pe metru pătrat în 48 de ore în vestul țării.
„Pot apărea viituri surpriză”
„Intrăm în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat acum două săptămâni la Galaţi, aici ştim că vine viitura şi ştim că este o situaţie la care trebuie să fim foarte atenţi asupra ei şi putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luate prin surprindere, pentru că ştim că vine viitura", a spus Arafat, citat de Agerpres.
„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție”, le-a transmis Raed Arafat celor responsabili.
Şeful DSU a subliniat că, deşi specialiştii spun că situaţia este "gestionabilă", iar datele de la Ministerul Mediului şi Apele Române arată că nu ar trebui să fie probleme, pregătirea pe partea de situaţii de urgenţă trebuie să fie "maximală".
„Pregătiţi populaţia să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea”, a mai spus Arafat.
Arafat a solicitat ca populaţia să fie informată din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine şi să conţină indicaţii clare.