Carnea care îmbătrânește creierul. Provoacă inclusiv rezistență la insulină și trebuie limitată!
Carnea este un aliment de bază în dieta multora, însă consumul unui anumit tip de carne trebuie limitat pentru protejarea sănătății cognitive și nu numai! O echipă de cercetători trage un semnal de alarmă.

Rezultatele unui studiu publicat recent în revista „Neurology” oferă informații despre impactul pe care consumul în exces al unui anumit tip de carne îl poate avea asupra stării generale de sănătate, dar, în special, asupra creierului. La cercetare a lucrat o echipă de specialiști de la departamentul de nutriție al Harvard T.H. Chan School of Public Health, care a analizat 133.000 de persoane cu o vârstă medie de 49 de ani. Ce au aflat specialiștii?
Tipul de carne care îmbătrânește creierul
Ei bine, din datele, actualizate la fiecare doi-patru ani, s-a constatat că persoanele care au consumat carne roșie procesată, precum hotdog sau bacon, au avut cu 13% mai multe șanse să dezvolte demență, spre deosebire de cei care au consumat o porție nesemnificativă, anunță adevarul.ro.
Mai exact, o porție zilnică suplimentară de carne roșie a accelerat cu 1,6 ani îmbătrânirea creierului și mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.
Conține substanțe nocive pentru organism
Carnea roșie procesată conține o cantitate mare de sare, nitriți și aditivi. Astfel de substanțe pot provoca inflamație, accelerarea declinului cognitiv și inclusiv tulburări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, a explicat Dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School pentru CNN. În plus, carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, care sunt asociate cu bolile cardiovasculare.
Ce soluții există?
Pentru menținerea sănătății, specialiștii recomandă limitarea consumului de carne roșie la cel mult trei porții pe săptămână și evitarea cărnii procesate. Sursele de carne procesată pot include mezeluri (salam, cârnați, pastramă), hotdogi, hamburgeri, cârnați de diferite tipuri și conserve de carne. În plus, înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum sunt ciupercile și tofu, este asociată cu un risc mai scăzut de îmbătrânire cognitivă.