Scheletul unui copil găsit îngropat lângă cel al unui câine. O echipă internațională, descoperiri remarcabile în Alba

Ultima actualizare:

Descoperiri surprinzătoare au fost făcute zilele acestea în Alba. O echipă internațională și interdisciplinară de arheologi și antropologi a sosit în România pentru a cerceta o serie de tumuli funerari din zona Râmeț. Ceea ce au scos la iveală este uimitor.

Mai multe schelete umane, printre care unul al unui copil de 10 ani

Echipa de arheologi și antropologi
Echipa de arheologi și antropologi

Cu prilejul cercetărilor a fost descoperit scheletul unui copil de aproximativ 10 ani, alături de cel al unui animal, cel mai probabil un câine. Lângă ei a fost găsit și un vârf de săgeată de os.

Aceasta ne permite probabil să facem mai multe speculații și teorii cu privire la relația om-animal în perioada evului bronzului” a spus arheologul Horia Ciugudean, coordonatorul cercetărilor.

Concret, specialiștii vor să afle dacă este vorba despre un câine sau despre o vulpe, pentru a putea formula ipoteze: fie a fost înmormântat împreună cu animalul de companie, fie cu animalul vânat.

În același loc a mai fost găsit scheletul unei femei tinere.

În tumulii funerari de la Râmeț au fost descoperite în ultimul an 6 schelete (12 în total de la începutul cercetării).

Experții internațional vorbesc despre descoperiri unice în România

Colin Quinn, de la Universitatea din Buffalo, membru al echipei de cercetare, a spus că descoperirile de la Rîmeț sunt unice în raport cu cele făcute în alte părți prin structura tumulilor și așezarea pe pat de pietre a unora dintre corpuri.

Bărbatul care a mers pe jos 700 de kilometri

Pe traseul Autostrăzii Sebeș-Turda a fost făcută o altă descoperire extrem de interesantă: scheletul unui bărbat ce ar fi ajuns în această zonă după ce a parcurs 700 de kilometri.

Scheletul a fost analizat cu ajutorul izotopilor de stronțiu. Analizele arată că individul respectiv a călătorit aproximativ 700 de kilometri și a venit din zona în care se află astăzi Polonia.

„Este interesant să vă comunic în premieră că unul dintre indivizii cercetați, de data aceasta pe traseul Autostrăzii (Sebeș – Turda – n. red.), lângă Alba Iulia, a fost deja identificat ca un personaj care a călătorit pe o distanță de aproape 700 de kilometri, izotopii de stronțiu care au fost identificați permițând conexiuni cu zona sudică a Poloniei.

Deci vom avea cu siguranță destule surprize, apropo de distanța la care existau aceste legături în urmă cu acum 5.000 de ani” a spus Horia Ciugudean.

Arheologul Horia Ciugudean a spus că vor continua datările cu C14 (în SUA) și determinarea izotopilor de stronțiu, pentru a ști în ce spații s-au deplasat locuitorii Munților Apuseni și în ce măsură ei au pendulat între zona de vale a Mureșului și culmile stâncoase ale Munților Trascăului.

O altă concluzie de specialișitii din mai multe țări în acești ani de cercetări este aceea că zona Munților Apuseni era destul de ”aglomerată” acum aproape 5.000 de ani, iar locuitorii obișnuiau să se ocupe cu creșterea animalelor.

Situația este foarte interesantă, consideră experții, pentru că oferă multe informații legate de populațiile străvechi ale Europei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net