Cum arată școala din Capitală în care învață copiii fugiți din calea războiului

Bulevardul Dimitrie Pompeiu din Bucureşti, denumit şi artera corporatiştilor. Aici, la etajul 3 al unui imobil de 6 etaje s-a deschis prima grădiniţă şi şcoală de stat, aflată într-o clădire de birouri. Copiii care învaţă la această școală sunt deocamdată refugiaţi ucraineni, dar vor fi şi copii din centrele sociale ale Primăriei Capitalei. 

Elevii de liceu  ucraineni fac cursuri online
Elevii de liceu ucraineni fac cursuri online

Bd. Dimitrie Pompeiu nr 6 A. Aici, la etajul 3, între orele 8.00 şi 18.00 este deschisă o instituţie de învăţământ specială. Cei 15 membri ai personalului sunt împărţiţi astfel: 9 ucraineni şi 6 români, reprezentanţi ai unei fundaţii umanitare (Asociaţia Anaid).

Fondurile pentru funcţionare şi salariile cadrelor didactice sunt asigurate de Primăria Capitalei şi UNICEF.

„Deocamdată avem 70 de copii ucraineni înscrişi dar putem primi până la 150 de elevi. Şcoala şi grădiniţa vor fi frecventate şi de copii români, din centrele noastre de plasament. Funcţionăm şi în sistem after-school”, ne-a declarat Cosmina Simiean, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, instituţia care gestionează unitatea de învăţământ. 

Directoarea şcolii e Diana Alexăndroae de la Asociaţia Anaid. „Pe acelaşi etaj, dar în încăperi diferite, avem o sală pentru clasa I, o sală pentru clasa a II-a, o sală pentru clasele III-IV şi două săli pentru copiii de grădiniţă. Mai avem o sală specială unde învaţă în sistem online copiii de liceu, indiferent de vârstă, fiecare la calculatorul său”, ne-a explicat reprezentanta şcolii. În plus, au fost amenajate dormitoare pentru copii. 

Kira și Renata  o țin în brațe  pe Alissa
Kira și Renata o țin în brațe pe Alissa

Sunt înscrişi 70 de copii

Reporterul Click! a găsit veselie mare într-una dintre sălile de clasă. E ziua lui Yaroslav! Împlineşte 6 ani şi colegii de clasă, pribegi de război din toată Ucraina s-au strâns în jurul lui. Sunt şi Anastasia, Ana, Albert, Nikita, Alissa şi Margarita. Nu mai sunt la oră, sunt doar copii care au găsit o ocazie să se bucure într-o ţară străină, uitând că nu sunt acasă.

Natasha, profesoara, îi asistă şi din când în când încearcă să-i aducă la ordine. Dar vremurile în care ar fi fost dură au apus înnorate de o furtună cu sânge şi gloanţe care a făcut ca nimic să nu mai fie la fel.

Pe acelaşi etaj, două paturi imense joacă rol de recreere pentru copiii care se simt istoviţi de şcoală. Pe unul dintre ele, Kira (8 ani) şi Renata (10 ani) o ţin în braţe pe Alissa de un an şi vorbesc pe limba lor despre eroi şi zâne, despre locuri speciale pe care le vor vedea când vor fi mari şi totul va fi bine. Războiul este departe, casa lor pare a fi de când lumea în România. 

Natașa, alături  de sărbătoritul  zilei, Yaroslav
Natașa, alături de sărbătoritul zilei, Yaroslav

Altfel, Primăria Sectorului 3 a decis ca, începând cu acest an şcolar, să fie puse la dispoziţie săli de clasă pentru 253 de copii ucraineni refugiaţi de război. Din totalul locurilor, un număr de 153 vor fi la Şcoala Gimnazială nr. 116 din Sectorul 3, iar 100 de locuri vor fi la Şcoala Gimnazială „Barbu Delavrancea”. Orele se vor desfăşura în limba maternă a copiilor. 

Din cele aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni ucraineni care au intrat în ţară din 24 februarie, peste 87.000 au rămas aici.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!     

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net