Scrisoare de dragoste scrisă de Constantin Brâncuşi, scoasă la licitaţie la 147 de ani de la nașterea sa

La 19 februarie 2023 se împlinesc 147 de ani de la naşterea maestrului şi, cu această ocazie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, casa de licitaţii Artmark a organizat un eveniment dedicat artistului, intitulat Ziua Națională Constantin Brâncuși. Între orele 10.00 şi 20.00, cei aflaţi în Capitală pot admira o expoziţie inedită, aniversară, care reunește mai multe opere-simbol semnate de Constantin Brâncuși, precum și obiecte personale ale marelui maestru. Dintre acestea din urmă atrag atenția și două dintre scrisorile de dragoste pe care sculptorul le-a scris dansatoarei şi fotografei Florence Meyer. Click! vă prezintă conținutul uneia dintre epistole, scrisă de mână cu cerneală neagră, la 31 iulie 1933, care a fost scoasă la licitație cu un preţ de pornire de 5.100 de euro.

Constantin Brâncuși s-a iubit timp de 20 de ani cu dansatoarea și fotografa americană Florence Meyer
Constantin Brâncuși s-a iubit timp de 20 de ani cu dansatoarea și fotografa americană Florence Meyer

Una dintre cele mai titrate povești de dragoste ale secolului trecut este cea dintre celebrul sculptor Constantin Brâncuși (1876-1957) și Florence Meyer (1911-1962), o dansatoare americană pasionată de fotografie, renumită pentru portretele realizate celor mai cunoscuţi artişti ai vremii, îndeosebi actorilor americani. În ciuda diferenţei foarte mari de vârstă dintre ei (35 de ani), s-au iubit vreme de 20 de ani. Click! vă prezintă, mai jos, conținutul uneia dintre scrisorile pe care artistul i le-a adresat acestei iubite:

Scrisoarea a fost scrisă cu cerneală neagră

Cosntantin Brâncuși schimba des scrisori cu iubita sa,
Cosntantin Brâncuși schimba des scrisori cu iubita sa,

„Draga mea, Florence. Am zis că sunt prins cu multă muncă și o mulțime de lucruri pe deasupra. Observi ce rău scriu. Nu trebuie să-mi mai faci complimente. Mulțumesc pentru fotografii – destul de bune. Ai perfectă dreptate când zici că dansatorii sunt fenomene și nu rezultatul unei învățături. Și în toate artele este exact la fel. Şcoala nu te învață decât ceea ce se cunoaște. Dar noi continuăm totuşi, fiind impulsionați de o nouă nevoie. Și la această necesitate inerentă m-am gândit când am zis că trebuie să facem ceea ce tebuie să facem și nu ceea ce plăcerea poate să ne pună în situația de a vrea să facem. Și această nevoie profundă care ne frământă tot timpul este ca o piatră prețioasă, brută, pe care, pentru a o pune în valoare, trebuie să o lucrezi cu răbdare și metodă. Iată! Mister Brancusi! scrie ca der Hern Dic[h]ter - Daiche sprache! Aici, după vremea mizerabilă, a venit un val de căldură care-mi place mult și mă simt foarte bine. Am terminat aproape toată treaba plicticoasă și îmi pregătesc valiza. Prietenul meu Duchamp a plecat înainte, să caute un mic loc în zona unde vom construi castele. De mulți ani nu am mai fost la soare.”

Detaliile referitoare la scrisoare au fost publicate pe site-ul Artmark: „Fără plic [Probabil că scrisoarea din 31.07.1933 a fost pusă în același plic cu cea din 05.08] Scrisoare nesemnată și datată 31.07.1933, Paris, adresată lui Florence Meyer. Scris cu cerneală neagră, recto-verso pe o foaie velină cu dimensiunea 28 x 18,7 cm, nepliată”. 

Expoziția Ziua Națională Constantin Brâncuși cuprinde o serie de obiecte personale ale artistului

Corespondența pe care a avut-o cu Florence Meyer scoate la iveală unul dintre pseudonimele de alint folosite de artist. Atunci când nu se semna cu numele său, semna cu numele Morice. Scrisoarea de mai sus a fost şi publicată, în catalogul "Constantin Brâncuși. Omul și lucrurile", realizat de Erwin Kessler și Doina Lemny, pentru Ed. Veillant, publicat în București, în 2016. Scrisorile cuprinse în acest volum au participat în cadrul expoziției „Brâncuși. Omul și lucrurile", la Centrul Cultural Arcub-Gabroveni, în perioada 23 iunie - 11 septembrie 2016. 

În centrul aceleiaşi expoziții actuale, organizate la Palatul Cesianu-Racoviță, se află portretul „Eva” realizat de Constantin Brâncuși în a doua călătorie făcută în România, în 1937, pentru construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Desenul este unic și reprezintă o reluare a temei sculpturii sale în lemn, „Eve” din 1916. Piesa este completată și de portretul lui Constantin Brâncuși, realizat la Paris în 1932. De asemenea, este adusă în atenția publicului și creația „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor. O altă impresionantă piesă ce va completa expoziția este andreaua din metal, cu dop de șampanie cu foaie de oțel imprimată „Torino Ballor”, confecționată de Constantin Brâncuși pentru pictorița Natalia Dumitrescu.

„Brâncuși a promovat ideea că arta poate fi universală și că poate servi ca o limbă comună pentru oameni din diferite culturi și naționalități. După acest exemplu, ne propunem să promovăm figura emblematică a lui Constantin Brâncuși, care a marcat semnificativ arta modernă și cultura în general, fiind un exemplu pentru contemporani. Nu am creat, aici la Palatul Cesianu-Racoviță, doar un eveniment de marcare a 147 de ani de la nașterea celui mai important și inovator artist al secolului XX, ci o adevărată experiență de a descoperi și de a trăi arta. Vom trăi un weekend brâncușian sub semnul iubirii infinite pentru cel care a avut curajul să revoluționeze arta universală”, a declarat Alina Panico, Director PR și Comunicare al Casei de licitaţii Artmark.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net