Scumpirile iau cu asalt România! Banca Națională, anunț îngrijorător pentru populație

Prețurile se află în plină ascensiune de luni bune, iar Banca Națională a României (BNR) nu are vești bune, ba din contră. Se pare că vârful valului de scumpiri nu a fost încă atins, iar Mugur Isărescu va anunța produsele ale căror prețuri vor crește în continuare în această lună și în perioada imediat următoare.

scumpiri alimente 2019 jpeg

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, va anunța produsele și serviciile care vor suferi noi modificări de prețuri în următoarele luni, dat fiind faptul că în luna iunie a acestui an rata inflației a ajuns la maximul istoric din ultimii 20 de ani: 15.1%. Cu toate acestea, raportat la alte state europene, valoarea este una mai mică.

Citește și: România, în colaps financiar? Ce spun experții

Au explodat prețurile din România! Prețurile noastre, mai mari ca-n Germania sau Polonia

Din acest motiv, prețurile au crescut considerabil și pentru anumite alimente de bază, până la urmă, am ajuns să plătim mai mult ca state mai dezvoltate din punct de vedere economic din Europa precum Germania sau Polonia. Remarcăm faptul că și vecinii bulgari stau mai bine la capitolul scumpiri. Dacă în România un kilogram de cartofi costă aproximativ 4 lei, nemții, care înregistrează o rată a inflației de 8.7%, plătesc 3 lei.

Vezi mai mult: Cât de afectați sunt vârstnicii de creșterea inflației: «Legea pensiilor trebuie schimbată»

În același context, în Polonia, unde rata inflației este mai mare decât în țara noastră, cu o valoare de peste 15.5%, un kilogram de cartofi este în continuare mai ieftin decât în România. Aceeași situație se înregistrează și în Bulgaria, care se confruntă cu o rată a inflației în valoare de 17%, dar kilogramul de cartofi nu depășește 3.5 lei.

Putem observa că, deși inflația în două dintre statele citate este mai mare, prețurile rămân mai mici. Un alt aliment pe care românii în cumpără mai scump decât cetățenii altor țări este laptele, diferența de preț dintre produsele de pe rafturile noastre și ale nemților fiind de aproximativ 1.5 lei. Printre produsele mai scumpe includem și laptele sau roșiile, iar salariile sunt greu de comparat.

Coșul de cumpărături în România cu aproximativ 6 produse de bază este 87 de lei, iar în Germania aceleași produse ar costa cam 93 de lei. Salariile, însă, sunt mult mai mari în cadrul statului menționat. Minimul brut din românia este puțin peste 2500 lei (2550, mai exact), în timp ce nemții nu pot încasa mai puțin de 10.404 lei, prin lege.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net