Se numără asistații social! Ministerul Muncii anunță că sunt peste 400.000 de români care stau la mila statului

Ultima actualizare:

    Autoritățile vor ca asistații social apți de muncă să învețe o meserieFOTO: adevarul.ro
Autoritățile vor ca asistații social apți de muncă să învețe o meserieFOTO: adevarul.ro

Se numără asistații social! Ministerul Muncii anunță că sunt peste 400.000 de români care stau la mila statului, dintare care 120.000 sunt persoane apte de muncă.

În România sunt 170.000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al beneficiarilor reali este de peste 413.000, dintre aceștia 257.000 sunt adulți, iar 120.000 sunt persoane apte de muncă. Restul, 32.000 au peste 65 de ani și 156.000 sunt copii. 55 000 dintre ei au sub 7 ani.

”Aceasta este realitatea din România în momentul în care dăm startul campaniei naționale de evaluare a beneficiilor de asistență socială. În primul rând, urmărim prin să identificăm persoanele cu adevărat vulnerabile și să le oferim sprijin în acord cu nevoile lor. I-am rugat pe reprezentanții agențiilor județene să noteze și să semnaleze cu minuțiozitate toate cazurile în care este necesară intervenție de urgență, asistență medicală sau suport pentru integrarea copiilor în sistemul educațional. I-am rugat pe cei care vor face parte din aceste echipe să aibă o abordare empatică, pentru că multe dintre familiile beneficiare de ajutor social se confruntă cu situații dramatice. Plecând de la informațiile obținute din teren, vom putea oferi pachete integrate de sprijin atât pentru adulți, cât și pentru copiii din familiile vulnerabile”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Consiliere și cursuri de formare profesională pentru asistații social

Totodată, demnitarul vrea ca agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă să le acorde consiliere și să le faciliteze angajarea acelor care primesc de la stat venitul minim garantat și sunt apți de muncă.

Autoritățile arată că, în acest moment, 30% dintre locurile de muncă existente la nivel național sunt pentru necalificați. Astfel că asistanții social vor fi trimiși la gratuit la cursuri de formare ca să învețe o meserie.

Asistații social primesc lunar, în medie, câte 200 de lei de la stat

„Un loc de muncă înseamnă la vârsta activă, un salariu și la bătrânețe, o pensie -adică un nivel de trai mai bun decât cel oferit de ajutorul social. Acesta este motivul pentru care am solicitat reprezentanților AJOFM-urilor să facă o evidență a tuturor locurilor de muncă disponibile pe plan local care ar putea fi ocupate de actualii beneficiari de ajutor social și să le prezinte acestora. Le-am solicitat și o evaluare a cursurilor de calificare accesibile în acest moment, pentru a vedea în ce măsură putem facilita accesul pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor sociali care își doresc să obțină o calificare și un loc de muncă mai stabil și mai bine plătit. Știu că această campanie a generat emoție în spațiul public.Tocmai de aceea, spun limpede că sensul ei nu este să priveze oamenii vulnerabili de ajutor din partea statului. Dimpotrivă, statul trebuie să devină mai eficient și mai util pentru oamenii vulnerabili, prin sprijinul pe care îl acordă”, a mai declarat Raluca Turcanu.

Suma medie a  ajutorului de stat este de 200 de lei pe lună.

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net