Seceta amână debutul sezonului de pescuit în Delta Dunării

Ultima actualizare:

    Năvodul e cea mai eficientă unealtă de pescuit comercial. Anul acesta, această metodă de a pescui va fi permisă în Delta Dunării abia de la 1 octombrie
Năvodul e cea mai eficientă unealtă de pescuit comercial. Anul acesta, această metodă de a pescui va fi permisă în Delta Dunării abia de la 1 octombrie

Nivelul extrem de scăzut al Dunării și în interiorul complexelor lacustre din deltă i-au determinat pe reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să amâne deschiderea sezonului de pescuit cu năvoadele. Restricția e valabilă până la 1 octombrie și e motivată de efectele negative asupra biodiversității pe care le poate avea utilizarea acestor unelte de pescuit.

Năvodul e cel mai bun instrument de pescuit comercial, utilizat la scară mare cu precădere în complexul lagunar Razelm-Sinoe. Cu ajutorul năvodului se poate înconjura un luciu de apă cu o suprafață de până la 400 de metri. Administrația ARBDD a luat, însă, decizia să amâne deschiderea sezonului de pescuit cu năvoadele, din cauza riscului pe care îl prezintă acest mijloc de pescuit pentru resursa de pește a Deltei Dunării.

Din cauza condițiilor meteorologice din ultima perioadă care au determinat scăderea nivelului apei în complexele lacustre din RBDD, s-a considerat că utilizarea acestor unelte în activitatea de pescuit comercial ar putea avea un impact negativ asupra biodiversității”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. Pescuitul cu năvoadele va fi deschis la 1 octombrie, însă numai cu permise speciale pentru această activitate. În mod normal, debutul sezonului ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie.

În Delta Dunării pescuitul comercial se desfăşoară în tot timpul anului (cu excepţia perioadei de prohibiţie de 60 de zile) folosindu-se numai tipuri de unelte pasive (vintire,  taliene) şi active (năvoade, voloage). Capturile realizate în această zonă sunt dominate de caras, crap, plătică şi babuşcă. Tot în această zonă se realizează şi capturi de raci şi broaşte.În complexul Razim – Sinoe, pescuitul se desfăşoară cu capcane de tip vintire şi taliene de Razim, în sezonul cald, şi cu năvoade, în sezonul rece. Sunt interzise avele şi setcile, iar perioada de prohibiţie este mai lungă faţă de restul Rezervaţiei însumând  90 de zile. Cea mai mare parte a capturilor se realizează cu năvoadele, capturile fiind dominate de plătică, babuşcă, caras şi şalău.În Dunăre şi braţele sale pescuitul se desfăşoară în tot cursul anului, cu excepţia perioadelor de prohibiţie (30 de zile pe zona de graniţă şi 60 de zile în celelalte zone), şi cu intensificări sezoniere în anumite zone (toane) pentru capturarea speciilor marin migratoare. În această activitate se folosesc unelte şi metode tradiţionale, practicându-se atât formele de pescuit active, cu setci în derivă, cât și passive, cu setci fixe, pripoane, taliene, vintire. Capturile realizate sunt dominate de scrumbie de Dunăre, caras, plătică, ciprinide asiatice, se arată pe site-ul Administrației Biosferei, ddbra.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net