„Seceta ne-a distrus, este calamitate totală! Vine foametea!” Reporterii Click! au vizitat o localitate grav afectată de lipsa apei

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Câmpuri pârjolite, recolte distruse, lacuri secate, fântâni devenite doar niște găuri negre, goale și părăsite. Este deja starea de fapt din multe zone ale României, lovite în această vară pentru al treilea an consecutiv de o secetă cumplită. Reporterii Click! au fost într-o localitate din Ialomița, crunt lovită de această „boală” al cărui „medicament”, apa, este pe cale de dispariție și a devenit un lux.

Culturile din localitatea Maia din Ialomița sunt grav afectate de secetă
Culturile de floarea soarelui din localitatea ialomițeană Maia sunt distruse de secetă

La 62 de kilometri de București, la doi pași de celebrul sat Fierbinți, se află comuna ialomițeană Maia. Localitatea se află la limita cu județul Ilfov, pe malul drept al râului Prahova. Conform ultimului recensământ, realizat în 2022, aici trăiesc 1.651 de locuitori, după ce doar într-un deceniu au plecat peste jumătate dintre cei care trăiau aici.

Terenuri agricole distruse de secetă în Ialomița
Culturi de porumb distruse de secetă în Ialomița. foto: Click!

Agricultorii, în faliment din cauza secetei

Zona a fost odinioară unul dintre punctele de forță pe harta agriculturii românești dar acum, aici, este jale mare. Pe câmpuri, printre lanuri de floarea soarelui și porumb distruse l-am găsit pe fermierul Silviu Ganea.

„Am cultivat 64 de hectare cu porumb, 11 hectare cu floarea soarelui, parte proprietate, parte luate în arendă. Este calamitate totală. Uitați-vă la câmp, nu pot recolta nimic, totul este pus degeaba. Seceta asta blestemată mi-a dat peste cap afacerile. O să trec anul cu ce am apucat să primesc la culturile din primăvară, grâu, unde am pus 120 de hectare și orz, 15 hectare. Chiar și acolo am recoltat cam o treime față de vremurile normale”, se vaită omul.

Știuletele de porumb este distrus de secetă
Fermierul Silviu Ganea își vede distrusă de secetă toată recolta de porumb

Tot ce este pe câmpuri, în această vară, în sudul României „este distrus sută la sută”, ne asigură fermierul. Nu întrevede nici o speranță spre mai bine, ba chiar și-a luat gândul și de la Doamne-Doamne.

Cantitatea de precipitații în zona noastră este din 2022 încoace de 8 ori mai mică decât necesar sau decât eram obișnuiți pe vremuri. M-am lămurit și cu Ministerul Agriculturii. Ne-au promis despăgubiri doar pentru culturile din primăvară afectate de parcă noi nu mâncăm decât primăvara. Una peste alta am băgat anul ăsta în câmpurile astea distruse de secetă aproape 5 miliarde de lei vechi și la sfârșitul anului când o să trag linia o cred că recuperez în jur de 30 la sută din bani”, dezvăluie Silviu Ganea. Acesta le plânge de milă fermierilor mari și celor îndatorați la bănci căci seceta „le-a pus ștreangul de gât”.

Lacurile au secat în Ialomița
Aici era un lac plin cu pește în comuna Maia din Ialomița. foto: Click!

Peștii mor în lacurile secate

Afaceristul Mircea Grinzeanu este într-o situație și mai dificilă. Are în Maia o fermă piscicolă cu 5 bazine întinse pe 40 de hectare pentru pescuit sportiv și acum este aproape de faliment.

„Am populat cu 50 de tone de pește la începutul anului. Am pus doar exemplare unul și unul, ce-i place pescarului: caras, crab, fito-fag. Seceta a fost atât de gravă încât apa s-a evaporat din bazine, zici că suntem în filme de-alea rele. Tot ce am apucat să profit a fost din pescuitul sportiv desfășurat pe cele 5 bălți până la începutul lui iunie, cam 30 la sută din banii băgați”, ne spune cătrănit Nea Mircea.

Pe lacurile din Ialomița bărcile stau nefolosite
Dispariția apei a făcut ca bărcile din lacuri să zacă pe uscat. foto: Click!

Spune că a băgat 8 miliarde de lei vechi în amenajări în bălți doar în 2024 și totul degeaba.„Sunt probleme mari cu apa pe Dunăre și nu sunt în Maia? Cine să mai vină să pescuiască la mine când vorba aia peștele se zbate pe uscat, moare la soare cu zile. Am 4 salariați care păzesc bălțile și salariile lor mă costă 20.000 de lei pe lună și în condițiile astea sunt nevoit să aduc fonduri de acasă”, își spune oful piscicultorul.

Fântânile au ajuns obiecte de decor

Pe strada Lacului din Maia, fostul învățător Tite stă și cugetă...la secetă.

„Am fântână dar nu am apă...Nici a lui Rizea nu are, mai încolo Niculae nu are nici el, ai lui Popa au, dar strada vecină nu are. Mai mult de jumătate din fântânile din Maia nu mai au apă. Te mai duci la unul la altul dar cât să o faci... Nu poți să te căciulești mereu... Cât de cumpărat apă plată, aici la țară nu de asta ne-am făcut fântâni, ci tocmai invers, să nu cumpărăm apă. Acum s-a întors lumea cu susul în jos.  Și stai ho că vine foametea. N-o să mai avem ce mânca, pentru că-s pârjoală câmpurile!”, spune moșul.

Seceta scumpește alimentele

Datele Ministerului Agriculturii arată că seceta a pârjolit în 2024 peste 2 milioane de hectare de culturi, iar cele mai afectate au fost cele de porumb și floarea soarelui, acolo unde producțiile au scăzut cu 30%. Conform unei analize realizată cu patronatele din domeniul agricol, antena3.ro a întocmit topul alimentelor care se vor scumpi din cauza secetei.

- Cartofi +20%

- Mălai și ulei +10%

- Carnea de pui +5%

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net