Seceta nemiloasă a lăsat satele românești în ruine: „Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul”

Seceta prelungită și temperaturile extreme din această vară au afectat grav viața în satele din România. De la Botoșani până la Vaslui, multe comunități trăiesc un adevărat coșmar, în care lipsa apei a dus la distrugerea recoltei și la o disperare fără precedent. Cu fântânile secate și recoltele iremediabil distruse, țăranii din aceste zone se confruntă cu o criză alimentară și de apă care amenință să transforme vara aceasta într-o perioadă îngrozitoare.

Secetă. Foto: Cosmin Zamfirache.
Secetă. Foto: Cosmin Zamfirache.

Oamenii caută apă cu disperare

Botoșaniul, județul cel mai afectat de secetă, este acum un simbol al crizei de apă din România. Cu peste 154 de localități în care fântânile sunt complet secate, localnicii se confruntă cu o lipsă acută de apă potabilă. „Este pârjolit totul, îi moarte, gata”, spune Ilie din Gorbănești, în timp ce se uită la câmpurile uscate și pășunile pârjolite de soare. Situația a devenit atât de gravă încât sătenii au început să umble noaptea, cu căruțele, de la o fântână la alta, în căutarea unor surse de apă, chiar și în localitățile învecinate.

În comuna Blândești, un sătean mărturisește: „Din 40 de fântâni bune, mai sunt două. Mă uit cum iese mâlul din găleată și plâng câte o oră. Familia mea trăiește numai din laptele pe care-l dau la colectare. Murim cu zile dacă nu avem cu ce adăpa animalele”. Mai grav este că apa de la fântâni nu este potabilă, forțând localnicii să cumpere apă de la magazine, ceea ce le agravează și mai mult situația financiară deja precară.

Războiul pentru apă: „Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul”

Seceta a adus și un alt tip de conflict între săteni: „Am ajuns să ne furăm apa unul de la altul”, spune un locuitor din Bătrânești. În căutarea disperată de apă, oamenii s-au organizat în adevărate „comando-uri” nocturne care cercetează fântânile pentru a aduna apa disponibilă. În multe cazuri, apa găsită este amestecată cu nămol, dar este preferată față de lipsa totală a acesteia. Comunitățile se află într-un război al supraviețuirii, iar conflictul pentru resursele limitate devine tot mai acut.

Cultura distrusă: „Recolta de anul acesta este distrusă”

Seceta a afectat și culturile agricole, iar distrugerea recoltei este iminentă. Mihai, un tânăr de 26 de ani dintr-un sat din Botoșani, spune, pentru Adevărul: „Recolta de anul acesta este distrusă. Este la 25% față de recolta de anul trecut. Catastrofă”. Porumbul, floarea soarelui și cartofii au fost complet distruși de căldură și lipsa apei. Fără hrană pentru animale și cu recoltele compromise, țăranii se confruntă cu o criză alimentară care se va agrava în lunile următoare.

Viitorul sumbru: „Familii vor îndura foametea în această toamnă”

Pentru mulți săteni, situația este atât de disperată încât riscă să ajungă la cerșit. Ghiță din Bătrânești, care își aduce calul în grajd din lipsă de hrană, spune: „Sunt familii amărâte care trăiau doar din cele dădeau ogorașul și grădina. Și nu le-a ieșit nimic. Când ai suprafață mare, alta-i treaba. Tot îți iese ceva. Dar când e puțin și nu iese nimic, te așteaptă foamea. Sunt familii cu mulți copii, sărace care vor ieși la cerșit. De disperare. De foame. Garantat”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net