Seceta face ravagii în România! Un izvor a dispărut complet, iar culturile sunt pârjolite

Tot mai mulți agricultori se roagă la cer pentru un strop de ploaie. Culturile le sunt distruse din cauza secetei. Lacurile au secat, iar animalele nu au apă. Situația este dramatică, în Dolj, de exemplu. Un izvor, care alimenta o baltă de 15 hectare, a secat.

Din cauza secetei se usucă toate culturile Foto: Shutterstock
Din cauza secetei se usucă toate culturile Foto: Shutterstock

"Seceta s-a intensificat foarte mult"

Lipsesc ploile, iar asta se resimte din ce în ce mai tare. „În ultimele luni, seceta s-a intensificat foarte mult, iar regiunile în sudice şi estice cel puţin este atât de puternică, încât ar trebui în câteva săptămâni să plouă cât pentru jumătate de an. Iar aversele să fie continue, mocăneşti, la fel ca toamna şi nu ploi torenţiale care să dea naşteri la inundaţii, pentru că solul nu poate absorbi apa în aceste condiţii", a explicat Simona Căpșună, meteorolog, scrie Observatornews.ro

Culturile se usucă din cauza secetei cumplite

În Dolj, de exemplu, un izvor care a curs fără întrerupere 193 de ani a secat. În urmă cu 50 de ani, izvorul alimenta o baltă de 15 hectare. În timp, debitul a scăzut treptat, până când izvorul a secat complet în această vară, iar locul a devenit pustiu. Localnicilor le este tot mai greu fără principala sursă de apă. Speranţa vine de la o cişmea de la marginea localităţii.

În acest moment râurile din toată ţara au debitele sub cele normale pentru inceputul lunii august. În sudul şi estul ţării, nivelul apelor curgătoare este la jumătate faţă de cât ar trebui. Şi în Gorj localnicii au măsurat cratere adânci de peste un metru. Iar în Galaţi, culturile s-au uscat din cauza secetei cumplite, iar animalele nu mai au niciun strop de apă. Crescătorii se zbat să le adape şi aduc cu cisternele. 

Nivelul Dunării scade constant 

Dunărea a secat atât de mult, încât navele care o traversau până de curând fără probleme acum au eşuat. Fluviul intră în ţară cu un debit cu aproape jumătate mai mic faţă de cel normal. În perioada următoare, nivelul Dunării va scădea constant: va ajunge ca la Galaţi să aibă o adâncime mai mică de 90 cm, iar la Tulcea de doar jumătate de metru. În toată ţara este secetă de diverse grade de intesitate. Doar în anumite zone din Ardeal rezerva de apă se apropie de cea optimă. 

Secete cumplite după 1900 

​România a avut după 1900 câteva secete cumplite și în acest secol au fost tot mai multe perioade cu zeci de zile consecutive fără ploaie. Amintim că la stația meteo Sulina a fost în 2003 un interval excepțional de 68 de zile fără ploaie, de la 9 aprilie, la 15 iunie. În 2011 a fost secetă dură, iar la Craiova au fost 63 de zile consecutive fără ploaie.

Cea mai secetoasă lună din ultimii 60 de ani în România a fost noiembrie 2011, cu o medie de precipitații de numai 1 mm, ceea ce înseamnă că peste tot în țară ploile au lipsit aproape total. Pentru comparație, cea mai ploioasă lună a adus o medie de 166 mm (luna iunie 1969).

O perioadă cu secetă prelungită poate duce la scăderea calității apei, la deșertificare și la creșterea riscului de apariție a incendiilor de vegetație. Pe timp de secetă, umiditatea solului scade semnificativ, ceea ce afectează mai întâi plantele cu rădăcini superficiale, dar și culturile de porumb și grâu. Din cauză că rădăcinile lor nu pot ajunge suficient de adânc în sol, pentru a accesa alte surse de apă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net