Apocalipsa secetei! Bilanț oficial dur al lipsei de apă în România

Ultima actualizare:

Acum o săptămână 12 râuri aveau probleme cu apa, acum sunt 57! Raportul de luni, 22 iulie al Apelor Române arată unde este secetă, unde este apa raționalizată, unde au secat fântânile. Datele arată imaginea șocantă a unei țări pe marginea prăpastiei hidrologice. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 79,77% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 80%). 

În 251 de localități din România fântânile sunt secate iar locuitorii primesc apa cu cisterna
Moldova este zona în care sunt cele mai multe fântâni secate. Foto: campusbuzau.ro

Bazinele hidrografice unde sunt probleme cu apa 

-6 sectoare pe râurile Jiu (județul Gorj) și Buzău (județ Buzău), care se află în faza de atenționare-avertizare pentru folosințele populație și industrie; 

-9 sectoare pe râurile Olt (județ Harghita) și Ialomița (județele Ialomița și Brăila), care se află in treapta 1 de restricții pentru folosințele Irigații;  

-2 sectoare pe pârâurile Belinul Mare și Vadasz (județul Covasna), care se află în treapta 2 de restricții pentru folosința Piscicultură; 

-30 sectoare pe râurile Buzău (județul Brăila), Călmățui (județele Brăila și Buzău), Olt (județul Brașov), Homorodul Mare,  Fișag (județul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Cașin, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcușa, Fundul Piriului (județul Covasna). Toate aceste cursuri de apă se află in treapta 3 de restricții pentru folosințele Irigații și Piscicultură 

-Barajele Pârcovaci, Hălceni din județul Iași, Cal Alb din județul Botoșani și Mănjești din județul Vasluim care se află în treapta 3 de restricții pentru folosințele Populație, Industrie, irigații și piscicultură. 

Unde s-a restricționat furnizarea apei 

În prezent, în 449 de localități (inclusiv comune și sate) reprezentând 15% din localitățile de la nivel național, din care 6 orașe (Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate, alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții de către operatorii de apă, respectiv în  anumite intervale orare. 

Cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani -140 localități, Iași – 77 localități, Alba - 62 localități,   Gorj – 35 localități, Vrancea – 21 localități, Bacău – 19 localități, Neamț – 17 localități, Galați – 16 localități, Hunedoara 12 localități, Vaslui – 10 localități, Olt și Argeș - 8 localități. 

Unde sunt cele mai multe fântâni secate 

În 251 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, sunt probleme foarte grave, deoarece nu au sisteme centralizate ci doar fântâni și acelea sunt secate, comunitățile fiind afectate de secetă. 

Cele mai multe localități afectate sunt în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași, Galați. Cele mai multe localități cu probleme sunt în județele Botoșani -144 localități din care parțial și Municipiul Dorohoi, Vaslui - 61 localități, Neamț – 12 localități, Iași – 7 localități, Suceava – 9 localități. 

Debitul Dunării este în scădere dramatică 

Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în scădere, având valoarea de 4000 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s). Conform prognozei INHGA, se estimează faptul că debitele Dunării vor fi staționare la intrarea în țară și vor ajunge în jurul valorii de 4000 mc/s.  

Pentru centrala nucleară Cernavoda mai există o diferență de nivel de 2,72 metri până la aplicarea treptei I de restricții anunță oficialii de la Apele Române. 

Apel dramatic de la Apele Române! 

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, cer printr-un comunicat  reprezentanții Apele Române. 

Prognoza meteo până pe 2 august 

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptămâni (22 iulie – 4 august) se anunţă a fi unul schimbător, în majoritatea regiunilor, cu perioade în care valorile termice vor continua să fie caniculare, dar şi cu zile în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, arată estimările publicate, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres. În Banat, Crișana, Transilvania și Moldova temperaturile vor fi în jurul a 30-32 de grade iar în restul României vor depăși frecvent 34 de grade. La munte se vor înregistra 20-23 de grade. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Iulia Vântur a făcut show ca la Bollywood la spectacolul aniversar Forever Loredana   Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
craiova targ observator jpg
CARAMBOL jpg
Autostrada Lugoj Deva imagini aeriene la Holdea foto Daniel Guță ADEVĂRUL (32) JPG
Regele Charles și a reluat îndatoririle regale, GettyImages (2) jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pod rau china jpg
frica FOTO arhivă Adevărul
cafea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net