Pajişti pârjolite, fermieri disperaţi! Canicula face ravagii în România

Dezastru din cauza vipiei! Seceta a pârjolit islazurile din satele de câmpie, iar fermierii care încă se mai încumetă să crească animale sunt nevoiţi să le vândă, fiindcă nu le mai pot asigura hrana. Preţul nutreţului s-a dublat, iar scumpirile vor continua, întrucât arşiţa afectează puternic şi culturile, scrie adevarul.ro.

Fermierii din Olt au ajuns la capătul puterilor. Foto: adevarul.ro
Fermierii din Olt au ajuns la capătul puterilor. Foto: adevarul.ro

În sudul ţării, temperaturile ajung la 40 de grade Celsius la umbră, iar în miezul zilei simţi că nu mai poţi respira.

Stresul termic e resimţit şi de animalele pentru care fermierii caută în aceste zile soluţii disperate. Iarba a dispărut şi apa din fântâni se împuţinează.

«Cer acte, dar n-au nici buletin»

Nici zilierii nu sunt uşor de găsit, indiferent cât de mult le oferă fermierii. „Le dai 3.000 - 4.000 de lei pe lună, dar nu mai vin. Pentru creşterea animalelor e foarte greu să mai găsim forţă de muncă. Trebuie doar să le pună apă şi să le dea nutreţ. E nevoie să stea cineva aici”, se plânge Traian Gârtan, un fermier din judeţul Olt.

„Mulţi cer să le facem acte. Păi, le facem acte, contracte de muncă, dar nu au ei acte, sunt oameni care nu au nici buletin”, arată crescătorul de animale.

Pe câmp, cât vezi  cu ochii, arşiţa a uscat toată iarba. Foto: adevarul.ro
Pe câmp, cât vezi cu ochii, arşiţa a uscat toată iarba. Foto: adevarul.ro

Ferma vacilor de carne e situată în comuna Slătioara. Pe câmpul de 20 de hectare nu se mai găseşte însă fir de iarbă, astfel că animalele sunt hrănite cu nutreţul cumpărat pentru iarnă.

„De când cresc eu animale, nu am văzut aşa ceva. La 1 iulie să nu ai fir de iarbă pe izlaz?! Se mai întâmpla aşa ceva, dar la sfârşitul lunii august. Problema e că nimeni nu face nimic. Toţi văd, dar nimeni nu ia nici o măsură. Trebuie să găsim un ajutor, ceva, nu vorbesc numai pentru zootehnie, ci şi pentru cultură mare. Dacă nici asta nu se face, nici nu ai de unde procura nutreţul”, avertizează fermierul.

«Balotul de fân costă 20 de lei»

În această perioadă, Traian Gârtan estimează că plăteşte numai pentru nutreţ între 5.000 şi 6.000 lei pe lună. De profit nici nu mai poate fi vorba.

„Suntem nevoiţi să vindem din animale, ca să putem să le ţinem pe celelalte. Nu putem să închidem fermele. Dacă balotul de fân era anul trecut 10 lei, acum este 20. Lucerna a ajuns la 30 lei, iar preţul cărnii la abator a scăzut”, adaugă Traian Gârtan.

Islazul nu poate fi irigat, deoarece nu există sursă de apă. A încercat să ude, însă a rămas fără apă în fântâna pe care o are pe proprietate.

Apa, bunul cel mai de preţ în această perioadă toridă. Foto: adevarul.ro
Apa, bunul cel mai de preţ în această perioadă toridă. Foto: adevarul.ro

Fermierul zâmbeşte amar când vorbeşte despre contractele pentru export cu care se laudă uneori guvernanţii: „Care export? Nici câini nu mai exportăm. Trebuie să ne punem toţi la masă şi să găsim o soluţie. În judeţ am avut timp de două săptămâni 39-40 de grade Celsius, ba Cod Portocaliu, ba Cod Roşu”.

Culturile de floarea-soarelui şi de porumb sunt distruse

Ion Drăgoi, şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, confirmă că îngrijorările fermierilor sunt întemeiate. În mare parte din judeţ, cultura de porumb şi cea de floarea - soarelui sunt compromise. 70% din cele 85.000 hectare cultivate cu porumb sunt distruse de arşiţă. 

Aşa arată suprafeţele cultivate în partea de sud a ţării. Foto: adevarul.ro
Aşa arată suprafeţele cultivate în partea de sud a ţării. Foto: adevarul.ro

„Nu se mai poate face nimic, porumbul e terminat”, concluzionează Drăgoi. „Floarea-soarelui e cam 40% calamitată, la momentul acesta, rămâne să vedem ce mai putem obţine. La porumb salvăm 30% doar pentru că mai avem şi suprafeţe irigate. Unde nu se irigă nu mai e nimic”, încheie directorul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net