Secretele supravieţuirii în caz de cutremur

Ultima actualizare:

    Poziţia “moş-babă”, simulată de aceste două voluntare, îţi poate salva viaţa
Poziţia “moş-babă”, simulată de aceste două voluntare, îţi poate salva viaţa

Te poţi pregăti şi, dacă ai sânge rece, poţi scăpa dintr-un cutremur, spune Ion Benea, expert în supravieţuire urbană. Fost agent secret, bărbatul şi-a consacrat viaţa întocmirii unui curs de supravieţuire. Iată cum poţi scăpa cu viaţă dintr-un seism!

„Pregătirea unui om face diferenţa dintre viaţă şi moarte”, spune Ion Benea, care s-a perfecţionat vreme de 31 de ani în tehnici de supravieţuire. Expertul a explicat pentru Click! care sunt cele mai sigure, dar şi cele mai periculoase, locuri din casa ta în timpul unui seism. 

Fixează mobilierul!

simeon stalpnicul png

Pentru a trece cu bine peste un cutremur devastator, trebuie să-ţi faci din timp o inspecţie interioară şi exterioară a casei, să identifici vulnerabilităţile şi locurile care îţi oferă securitate. ţie şi familiei tale. Până să vină marele cutremur, consolidează-ţi locuinţa şi fixează mobilierul sau obiectele care, prin cădere, te pot răni în caz de calamitate. Din momentul producerii cutremurului, ai zece secunde pentru a reacţiona şi supravieţui, spune Ion Benea. În primle cinci secunde trebuie să evaluezi situaţia şi să iei decizii, iar în următoarele cinci secunde trebuie să le aplici. El a făcut o evaluare a locurilor din casă în care te poţi adăposti, în funcţie de tipul camerei. 

Evită bucătăria!

Cea mai puţin indicată pentru a căuta adăpost este bucătăria. Aici, singurul loc sigur este cel de lângă frigider, deoarece e un loc de compresie redusă. El spune că la bucătărie e de evitat să stai lângă aragaz, deoarece se poate fisura conducta de gaze. Nici lângă chiuvetă nu eşti sigur, fiindcă se poate sparge conducta de apă. Pereţii din bucătărie sunt periculoşi, din cauza faianţei care se poate sparge, iar cioburile te pot răni.

Sufrageria e stabilă

simeon stalpnicul png

În sufragerie, cele mai sigure locuri sunt sub grinzi, dar şi la tocurile uşilor. Dacă tocul uşii nu este poziţionat în zone cu structură din beton, atunci este de evitat. Dacă nu apuci să ajungi până sub grinzi, ghemuieşte-te la unul din capetele canapelei, în locul dintre canapea şi zid. Aşază-te în poziţia fetală, cu cotul la ceafă, cu capul în piept şi cu genunchii duşi spre bărbie. În dormitor nu e bine să te adăposteşti lângă dulapuri, vitrine, geamuri, însă e recomandat să te ghemuieşti lângă pat. În nici un caz să nu te adăposteşti sub un pat mai ales dacă e din fier.

Baia, cea mai sigură

Ion Benea spune că cel mai bine e să te adăposteşti în baie. „Această încăpere are cele mai solide grinzi, astfel încât devine cel mai sigur loc. E recomandat să intri în cadă, mai ales dacă e din fontă, fiindcă suportă mai bine şocurile. În cadă te aşezi în poziţia fetală, dar ar fi bine să ai o pătură în care să te înveleşti pentru a nu fi rănit de cioburile de faianţă sau sticlă ce pot cădea pe tine”, spune Benea. În cadă pot încăpea şi două persoane dacă stau în poziţia „moş-babă” (poziţia fetală, spate în spate). 

Ce faci după seism

Dacă ai scăpat cu viaţă, trebuie să ştii ce să faci în următoarele minute. În primul rând, evaluează-ţi starea de sănătate! 

Apoi vezi dacă poţi ieşi din încăpere, dacă eşti blocat sau nu. Dacă nu ai răni, dar eşti blocat, trebuie să faci zgomote sau să-ţi semnalezi prezenţa prin orice mijloace: fluier, lanternă, să strigi. 

Evaluează zona în care te afli, pentru a oferi indicaţii salvatorilor. Dacă poţi ieşi, nu risca mai mult decât este necesar. 

Fă-ţi singur un sistem de alertă!

Pentru a fi pregătit de cutremur, trebuie să ştii când acesta urmează să lovească. „Dacă nu-ţi permiţi un sistem sofisticat de alertare, îţi poţi crea propria alarmă. Aceasta poate fi o cutie cu monede, pusă pe un raft, sau un PET cu bile, pus pe o etajeră, în echilibru instabil, astfel încât orice cutremur să le poată doborî cu zgomot”, spune Ion Benea. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net