„Secția morții” de la Mureș funcționa cu autorizație provizorie

Cinci pacienţi au fost ucişi săptămâna trecută după ce au contractat infecţii cu două dintre cele mai periculoase bacterii rezistente la antibiotice - piocianic şi acinetobacter. Un alt pacient de la acelaşi spital, infectat şi el, este în stare gravă. Astfel de tragedii au loc în multe spitale din România, dar mai puţin de 1% dintre cazuri sunt raportate oficial, potrivit Ministerului Sănătăţii.  

image

La Spitalul Judeţean Mureş e în desfăşurare o amplă anchetă după ce săptămâna trecută au murit cinci pacienţi cin cauza infecţiilor nosocomiale. Secţia de ATI în care a avut loc tragedia avea o autorizaţie provizorie, fiind foarte veche. Mai mult, întregul personal din secţia ATI va fi reinstruit. Între timp, familiile îndoliate aşteaptă să îşi ia morţii acasă şi se pregătesc de înmormântare.  

Infecţiile nosocomiale reprezintă o problemă uriaşă în spitalele din România despre care românii au aflat mai multe odată cu tragedia de la „Colectiv”, când zeci de tineri, care au scăpat de flăcări, au murit ulterior în diferite spitale răpuşi de infecţiile contractate acolo.  

În 2019, cel puţin 9 pacienţi de la Spitalul „Marius Nasta” au murit după ce s-au infectat cu una dintre cele două bacterii extrem de agresive. Este vorba de acinetobacter, o bacterie extrem de rezistentă şi care este încadrată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în categoria cu risc major.

Aceasta este şi cauza  deceselor înregistrate săptămâna trecută la Spitalul Clinic Judeţean Mureş. Doar că aici a mai fost descoperită o a doua superbacterie, piocianic, în faţa căreia un organism cu o imunitate scăzută nu are nici o şansă.  

Vezi și: Tragedie la o secție ATI din România! Cinci pacienţi au fost ucişi de bacterii în spital

 Totul despre bacteriile ucigaşe 

Bacteria acinetobacter baumannii se găseşte exclusiv în mediile spitaliceşti. Aceasta atacă extrem de agresiv un organism slăbit şi poate provoca pneumonie, dar şi infecţii ale sângelui sau ale rănilor. Se transmite, de la o persoană la alta, prin contact direct sau prin contactul cu suprafeţe contaminate. Pentru pacienţii care sunt ventilaţi mecanic sau au montate dispozitive invazive, de exemplu un cateter pentru urină, contractarea acestei bacterii este în multe cazuri fatală.  

Piocianic, a  doua bacterie descoperită la Spitalul Clinic Judeţean Mureş şi care este prezentă în mai toate spitalele, e extrem de rezistentă la orice fel de tra--tament, in--clusiv antibiotice. E dobândită, de regulă, în mediul intraspitalicesc (infecţie no--socomială) ca urmare a contaminării ustenisilelor şi suprafeţelor. Această bacterie, care poate fi deosebit de periculoasă, poate trăi şi în piscine sau bazinele de relaxare de la centrele spa.  La fel ca şi acinetobacter baumannii, o infecţie cu piocianic poate fi fatală pentru persoanele care suferă de diverse boli cronice.  

Click! spune

Infecţia poate fi prevenită printr-o dezinfecţie corectă, sterilizarea echipamentelor medicale, spălarea mâinilor cu săpun antibacterian şi nu în ultimul rând evitarea băilor în bazine sau piscine cu apă  încălzită precum şi a saunelor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
tudor chirila facebook jpg
ludovic orban jpg
politia facebook jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net