Serial "Meserii uitate": E ''doctor'' de pantofi de peste 50 de ani

Ultima actualizare:

    Nicolae PotenchinFoto: Dan L. Brumar
Nicolae PotenchinFoto: Dan L. Brumar

Piaţa liberă şi economia de consum i-au împins la limita subzistenţei. Click! vă prezintă, de azi, câţiva oameni rari şi meseriile lor care şi-au pierdut strălucirea de altădată. Azi aflaţi povestea incredibilă a lui Nicolae Potenchin, cizmarul care ţine în viaţă orice pantof.

În buricul Capitalei, pe o stradă cu sens unic, între două staţii de autobuz, e atelierul minuscul şi ponosit al lui Nicolae Potenchin, „cizmar şi doctor de pantofi”. La cei 72 de ani, lui nea Nicu i-au trecut prin mâini atât de mulţi pantofi încât ar putea încălţa o ţară întreagă. Nicicând, însă, n-a văzut încălţări mai proate ca acum, produse fără valoare ale societăţii de consum.

„Pe vremea mea pantofii se lăsau şi moştenire, aşa erau de bine făcuţi. Azi sunt traşi la indigo şi de proastă calitate pentru a fi repede înlocuiţi. Mie îmi dai pielea de pe vacă şi te încalţ cu ea. Fac încălţări care se potrivesc perfect cu cei care le poartă”, mărturiseşte nea Nicolae, care nu poate să nu constate lipsa de interes a tinerilor pentru meseria lui.

Nicolae Potenchin lucrează toţi  pantofii manual
Nicolae Potenchin lucrează toţi pantofii manual

„Sunt interesaţi mai mult de diplome, fără să ştie să facă ceva practic. Sunt cătrănit că puterea mea de muncă scade, că am capacitatea să dau mai departe şi n-am cui. Această meserie nu se demodează niciodată. În orice timpuri, de criză sau progres, oamenii au tendinţa de a fi conservatori, de a repara un produs de calitate”. În micul atelier de pe strada Ştirbei Vodă, nea Nicu repară şi construieşte de la zero încălţări pentru oricine, din 1991. Pentru reparaţii ia între 5 şi 50 de lei, însă nu de puţine ori a peticit pantofii vârstnicilor din cartier pe nimic, căci „bătrânii au pensii de mizerie”. Cine vrea încălţări „pe comandă” plăteşte 350-500 de lei pentru o pereche care să-l ţină o viaţă de om. 

Atelierul din Capitală e deschis de luni până  vineri între orele 9.00  şi 17.00 şi sâmbăta între 9.00 şi 13.00
Atelierul din Capitală e deschis de luni până vineri între orele 9.00 şi 17.00 şi sâmbăta între 9.00 şi 13.00

S-a făcut cizmar dintr-o greşeală

Copil fiind, Nicoale Potenchin s-a înscris la şcoală pentru a deveni lăcătuş. Dintr-o gafă a secretarei, dosarul lui a fost încurcat cu cel al unui vecin. Astfel a fost repartizat la cizmărie, iar vecinul său a ajuns la lăcătuşerie. „Meseria era văzută foarte prost, iar cizmarii erau consideraţi ultimii oameni. Mai târziu, situaţia s-a schimbat. «Cu meseria asta, familia ta nu va ştii ce-i aia foame», îmi spunea socru-meu. Şi a avut dreptate”.

Sfaturile cizmarului

Pantofii cu toc. Fetele mai tinere de azi ar trebui să coboare de pe tocurile de 10-12 cm, căci îşi distrug coloana.

Pantofii de vară. Trebuie să aibă talpa naturală, altfel picioarele se supraîncălzesc.

Pantofii sintetici. Sunt periculoşi fiindcă materialele sunt tratate cu solvenţi şi chimicale care atacă pielea.

Citeşte mâine în Click! povestea omului care de 28 de ani repară televizoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net