Servicii de care nu mai po╚Ťi avea parte la medicul de familie, de la 1 aprilie

Odat─â cu ├«ncetarea st─ârii de alert─â pe teritoriul Rom├óniei, o serie de servicii medicale la medicul de familie au fost eliminate. Ne ├«ntoarcem iar la vizite ├«n cabinet cu cardul de s─ân─âtate, la scrisori medicale, la cozi ╚Öi birocra╚Ťie. Medicii de familie ├«╚Öi cer scuze pacien╚Ťilor pentru pentru situa╚Ťiile ├«n care ├«i pune actuala legisla╚Ťie.

image
Pacien╚Ťii trebuie s─â se prezinte la cabinet, cu cardul de s─ân─âtate.

ÔÇ×Nu noi suntem de vin─â pentru scrisorile medicale pe care trebuie s─â re├«ncepem s─â le solicit─âm periodic pacien╚Ťilor, pentru drumurile chinuitoare pe care pacien╚Ťii v├órstnici sau doar cu boli cronice trebuie s─â le fac─â la 3, 6, 9, 12 luni ├«n policlinici ╚Öi spitale, la ora╚Ö sau uneori chiar ├«n alt jude╚Ť. Nu noi suntem de vin─â pentru cardul de asigurat care ne ├«mpiedic─â s─â respect─âm ora programat─â atunci c├ónd Platforma Informatic─â a Asigur─ârilor de S─ân─âtate mai "sughi╚Ť─â", pentru cardul de asigurat f─âr─â de care nu putem acorda consulta╚Ťii decontate atunci c├ónd pacien╚Ťii ├«l uit─â acas─â ╚Öi suntem nevoi╚Ťi s─â ├«i trimitem dup─â card. Sau c├ónd ├«╚Öi uit─â codul PIN, sau cardul a fost blocat la alt furnizor, sau, sau, sau...ÔÇŁ, a anun╚Ťat, ├«ntr-o postare pe Facebook, Federa╚Ťia Na╚Ťional─â a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

F─âr─â re╚Ťete online ╚Öi consulta╚Ťii de la distan╚Ť─â

Medicii de familie anun╚Ť─â c─â, de la 1 aprilie, nu se mai pot da re╚Ťete online (cu excep╚Ťia re╚Ťetei lunare pentru pacien╚Ťii cronici), iar consulta╚Ťiile telefonice se mai acord─â doar unei anumite categorii de bolnavi. ÔÇ×Nu noi suntem de vin─â pentru c─â nu mai putem acorda consulta╚Ťii la distan╚Ť─â, "online", prin "telemedicin─â" dup─â 1 aprilie dec├ót pentru transmiterea re╚Ťetei lunare pacien╚Ťilor care sufer─â de boli cronice. Nu noi suntem, deci, de vin─â, atunci c├ónd suntem nevoi╚Ťi s─â chem─âm la cabinet to╚Ťi pacien╚Ťii pentru orice problem─â de s─ân─âtate, chiar dac─â ├«n ultimii doi ani am fost capabili ╚Öi am avut voie s─â trat─âm la distan╚Ť─â, mai comod pentru pacien╚Ťii care au preferat astfel, atunci c├ónd ╚Öi noi am considerat c─â pacientul este ├«n siguran╚Ť─â astfelÔÇŁ, adaug─â FNPMF.

Principalele nout─â╚Ťi, de la 1 aprilie

├Äntr-o scrisoare public─â ├«n care ├«╚Öi cer scuze pacien╚Ťilor pentru neajunsurile cu care se vor confrunta de acum ├«ncolo, reprezentan╚Ťii medicilor de familie au punctat principalele nout─â╚Ťi, ├«n rela╚Ťia pacient - medic de familie, de la 1 aprilie.

- Cu excep╚Ťia consulta╚Ťiilor la distan╚Ť─â, nu se mai pot acorda consulta╚Ťii f─âr─â prezentarea cardului de asigurat.

- Consulta╚Ťiile online sau telefonice nu mai pot fi acordate ├«ncep├ónd cu 1 aprilie 2022 dec├ót pentru afec╚Ťiuni cronice (limitate la o singur─â consulta╚Ťie la distan╚Ť─â ╚Öi una ├«n cabinet pe lun─â), precum ╚Öi pentru bolile cu poten╚Ťial endemoepidemic care necesit─â izolare, limitate la dou─â consulta╚Ťii/episod. Acestea din urm─â sunt: amibiaza, antraxul, bruceloza, difteria, febra butonoas─â, febra galben─â, febrele paratifoide A, B, C, febra Q, febra recurent─â, febra tifoid─â, filarioza, dracunculoza, hepatita viral─â acut─â, holera, infec╚Ťia gonococic─â, infec╚Ťia HIV, leishmaniozele, lepra, leptospiroza, limfogranulomatoza inghinal─â benign─â, malaria, meningita meningococic─â ╚Öi meningococemia, morva, melioidoza, ciuma, poliomielita ╚Öi alte neuroviroze paralitice, psitacoza-ornitoza, rabia, scarlatina, sifilisul, ╚Öancrul moale, tetanosul, tifosul exantematic, tuberculoza, tularemia, tusea convulsiv─â ╚Öi COVID-19. ÔÇ×Preciz─âm c─â pentru niciuna dintre bolile cu poten╚Ťial endemoepidemic diagnosticul de certitudine nu poate fi pus prin consulta╚Ťie la distan╚Ť─â, fiind necesar─â evaluarea clinic─â, biologic─â ╚Öi/sau paraclinic─â ╚Öi/sau consult de specialitate boli infec╚ŤioaseÔÇŁ, atrage aten╚Ťia FNPMF.

- Cu excep╚Ťia urgen╚Ťelor medico-chirurgicale, definite conform ordinului nr. 2021/691/2008, toate tipurile de servicii medicale din asisten╚Ťa medical─â primar─â se acord─â numai cu programare telefonic─â realizat─â cu minimum 24 ore ├«nainte acord─ârii serviciului. ÔÇ×Nimeni nu ├«╚Öi dore╚Öte cozi la cabinetele de medicina familiei ╚Öi pacien╚Ťi care s─â se ├«mboln─âveasc─â a╚Ötept├ónd cu orele pe holurile cabinetelorÔÇŁ.

- Decizia de a acorda consulta╚Ťiile ╚Öi efectua serviciile la cabinet, la domiciliu, la locul solicit─ârii ├«n timpul programului de lucru al cabinetului este a medicului de familie, ├«n func╚Ťie de starea pacientului ╚Öi de disponibilitatea locurilor de programare conform reglement─ârilor contractuale stabilite de CNAS.

- Prin ├«ncetarea st─ârii de alert─â ╚Öi reintroducerea restric╚Ťiilor de prescriere ├«n medicina de familie, anumite medicamente pentru afec╚Ťiuni cronice nu mai pot fi prescrise de medicul de familie dec├ót ├«n baza scrisorilor medicale conforme emise de medicii de alte specialit─â╚Ťi din cabinetele din ambulatoriul de specialitate sau spital, care au contract cu casa de asigur─âri. Scrisorile medicale au o valabilitate de 1, 3, 6, 12 luni ╚Ö.a.m.d, conform duratei tratamentului precizate de medic ├«n scrisoarea medical─â ╚Öi ├«n conformitate cu protocoalele terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. Medicul de familie nu mai poate prescrie compensat/gratuit tratamentul bolnavilor cronici f─âr─â scrisoarea medical─â valabil─â ╚Öi conform─â, pentru medicamentele supuse acestor reguli de prescriere.

Ave╚Ťi un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect? Scrie╚Ťi-ne pe adresa pont@click.ro.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! pe Google News, Facebook ╚Öi Instagram.

anamaria ferentz jpeg
credinciosi
BeFunky collage (38) jpg
cove si sotia in turcia JPG
jojo vacanta culinara jpeg
regina letizia (5) jpg
carrie si boris johnson
image png
image
image
image
image
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png
carrie si boris johnson
regina letizia (5) jpg
colaj editare foto 2 jpg