OMS: „S-a renunțat prea brusc la măsurile anti-COVID”

#Coronavirus
Ultima actualizare:

Mai multe țări europene au ridicat prea brusc măsurile anti-COVID, iar acum se confruntă cu o creștere importantă a cazurilor de infectări, majoritatea cu subvarianta BA.2 a Omicron, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății. România se numără și ea printre statele care au abandonat măsurile de protecție, iar rezultatele nu întârzie să apară.

image

Credeam că am scăpat de valul 5. După ce și-a atins vârful, la sfârșitul lunii ianuarie, numărul cazurilor începuse să scadă brusc în Europa. La fel de brusc s-au ridicat și restricțiile. Pare că a fost o greșeală, pentru că, de la începutul lui martie, pandemia dă semne de „revigorare”. În prezent, numărul cazurilor de COVID este în creștere în 18 dintre cele 53 de țări din zona OMS Europa, scrie AFP, citându-l pe Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Într-o vizită în Republica Moldova, marți, oficialul a dat ca exemplu țări precum Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Franța, Italia și Germania. „Aceste țări au ridicat brusc restricțiile, de la prea mult, la insuficient”, a spus Kluge.

România s-a grăbit și ea, din 9 martie, să renunțe la toate măsurile de protecție. Nu mai există carantină, izolare obligatorie a bolnavilor, s-a renunțat la mască, inclusiv la interior, la certificat verde, sunt permise petrecerile, concertele, nunțile, aglomerația. Rămâne de văzut dacă mișcarea a fost una inspirată sau pripită. Cert este că trendul descendent al cazurilor s-a blocat. Acum, curba infectărilor o ia din nou, ușor, în sus.

Numărul cazurilor crește în tot mai multe state europene

„Observăm o creştere a numărului de cazuri. Creşterea nu este foarte mare, dar este totuşi semnificativă. Deja numărul de cazuri a luat o formă de platou, nu mai putem observa acea descreştere la numărul de cazuri confirmate. Acelaşi lucru se poate observa şi la internări, la încărcarea pe paturi la nivelul secţiilor. Observăm o descreştere a numărului de decese ceea ce este îmbucurător, dar este într-un fel normal, deoarece totdeauna prima dată creşte numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secţii, cât şi ATI. Să sperăm că nu va fi nevoie, dar acest platou este un alt indicator la care ne mutăm şi pe care îl monitorizăm”, a declarat Adriana Pistol, marţi, într-o conferinţă de presă, conform News.ro.

Rafila: „Și în România Ne așteptăm la un trend ascendent”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Creșterea e confirmată de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Noi acum de aflăm din nou la o rată de reproducere a infecţiei în jur de 1 şi probabil să depăşim şi această cifră, deci ne aşteptăm la un trend ascendent. Important e să ţinem sub control, încât această creştere să nu devină îngrijorătoare”. Recunoaște că restricțiile în România trebuiau ridicate etapizat. Întrebat dacă ar fi posibilă reintroducerea lor, Rafila a declarat că „nu exclude nimic”. „Propunerea noastră de ridicare etapizată a acestor restricţii ar fi controlat poate mai bine numărul de cazuri şi nu mă refer la restricţii propriu-zise, ci pur şi simplu la utilizarea măştii în spaţiile interioare şi mijloacele de transport în comun. Astea erau practic toate restricţiile la care ne refeream noi, cred că ar fi fost un lucru bun, pentru că ar fi încetinit transmiterea”.

Locuri în care masca rămâne obligatorie

Mulți medici de familie le cer în continuare pacienților să poarte mască
Mulți medici de familie le cer în continuare pacienților să poarte mască

Chiar dacă, legal, purtarea măștii nu mai e obligatorie, e bine să aveți mereu cu voi, la-ndemână, un astfel de produs pentru că sunt locuri în care vi se cere.  Spre exemplu, multe spitale private și clinici medicale impun personalului și pacienților purtarea măștii. Și în multe cabinete ale medicilor de familie e necesară. „Rog frumos toți pacienții care vin la cabinet, mai ales pe cei «puțin răciți», să poarte masca, în semn de respect atât pentru noi, personalul medical, cât și pentru ceilalți pacienți. Explicațiile sunt de prisos”, a anunțat dr. Egri Eduard, un medic de familie din Sibiu. Și autoritățile recomandă în continuare masca în mijloacele de transport în comun și în locurile aglomerate. Mulți români se conformează.

Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net