Am făcut COVID. Mai sunt OBLIGAT să stau în casă?

Starea de alertă a fost ridicată, însă pandemia nu a trecut. În continuare se infectează atât adulți, cât și copii. Bolnavii cu forme ușoare nu mai sunt „obligați” să se izoleze în case 5, respectiv 7 zile (în funcție de situația vaccinării). Se merge acum doar pe recomandare.

pacienta covid shutter jpg

„De acum, nu mai vorbim de izolați, carantinați. COVID-19 va fi tratată ca orice altă boală contagioasă. Dacă se infectează, pacientul va fi luat în evidența medicului de familie sau a medicului specialist, care îl va monitoriza și îi va prescrie concediul medical, după vindecare. Oamenilor li se recomandă să nu meargă la serviciu minimum 5 zile, să nu iasă pe stradă, în magazine. Elevilor, de asemenea, li se «recomandă» să nu meargă la școală dacă sunt pozitivi. Dar, neexistând posibilitatea de control, mizăm doar pe responsabilitatea fiecărei persoane în parte”, a declarat pentru Click! directorul DSP București, Oana Nicolescu.

Izolarea – doar cu titlul de recomandare

Medicul de familie Oana Lixandru Stanciu precizează că, dacă adulților li se dă concediu medical plătit 100%, copiilor li se dă scutire medicală. „Aceasta se eliberează la ieșirea din izolare, părintele trebuie să vină fizic să o ia de la cabinet și să o ducă la școală”, spune medicul.

Practic, COVID-19 e abordat acum ca o boală infecțioasă obișnuită, precum răceala sau gripa. Dacă te îmbolnăvești, e bine să stai acasă, atât pentru a te recupera mai repede, cât și pentru a nu-i contamina pe cei din jur.

Aproape 4.000 de noi infectări, în România

Pandemia nu a trecut. Ministerul Sănătății a anunțat miercuri 3.913 cazuri noi de COVID, după efectuarea a 13.404 teste PCR și 23.553 de teste rapide antigenice. Cele mai multe cazuri sunt în București: 1.271. Tot în ultimele 24 de ore au murit 68 de oameni infectați cu SARS-CoV-2, numărul deceselor în România ajungând la 64.518. În unitățile sanitare de profil sunt internați pe secții COVID 3.394 de pacienți, iar la ATI sunt alți 516. Din totalul internaților, 201 sunt copii.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

horoscop jpg
cub andrele png
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
cub lensa animat gif
Meghan Markle, Prințul Harry 4  sursa   Profimedia jpg
nick carter gettyimages 187744547 jpg jpeg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
image
image
image
image
image
image
vouchere pentru energie electrica jpg
Buzau 1 jpg
parlamentul european profimedia  jpg
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif