Serviciul care miroase urât: 8 ore cu mâinile în gunoaie
Doar 1.050 de lei pe lună şi bonuri de masă. Atât câştigă oamenii angajaţi să stea toată ziua cu mâinile în resturile menajere care vin pe bandă. Lucrătorii de la staţia de sortare a gunoiului din Timişoara îndură şi duhoarea, şi pericolul de a se îmbolnăvi oricând.
Ei trebuie să scoată dintre resturile alimentare doar materialele reciclabile – plasticul şi cartonul. “Nu avem ce face. Avem un serviciu”, spune una dintre angajate.
Pentru că românii nu au căpătat încă obişnuinţa de a arunca deşeurile reciclabile separat de resturile menajere, aşa cum se procedează în Occident, societatea de salubritate din Timişoara, Retim, a investit cinci milioane de euro într-o staţie de sortare a gunoiului, scrie “Adevărul”.
Înainte ca plasticul şi cartonul să fie împachetate în baloţi cu ajutorul unei prese speciale, şase lucrători pe schimb sortează materialele reciclabile din gunoaiele care vin pe bandă. „Nu e o muncă uşoară, dar ne descurcăm”, spune o femeie care munceşte la sortarea manuală a deşeurilor.
O altă lucrătoare mărturiseşte că pe banda din faţa ei au venit inclusiv animale moarte, seringi, care trebuie colectate în condiţii speciale, şi sticle cu substanţe periculoase. O angajată care a venit din Oltenia împreună cu soţul mărturiseşte că, de când lucrează aici, s-a îmbolnăvit de hepatită C. Femeia e mulţumită însă că şi ea, şi soţul au de lucru.