Sfântul Ilie. Tradiții și Obiceiuri. Nu se mănâncă mere sau nuci

Ultima actualizare:

    De Sfântul Ilie nu se lucrează, nu se mănâncă mere și nuci. Azi sunt pomeniți copilașii care au murit
De Sfântul Ilie nu se lucrează, nu se mănâncă mere și nuci. Azi sunt pomeniți copilașii care au murit

Sfântul Ilie se sărbătorește în fiecare an la 20 iulie, iar credincioșii ortodocși respectă câteva tradiții și obiceiuri care le aduc noroc, sănătate și prosperitate.

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul. 

Azi, credincioșii ortodocși, mai ales cei care locuiesc la sate, respectă anumite tradiții, obiceiuri și supersitiții.

Sfântul Ilie. Tradiții și Obiceiuri. Azi nu mâncăm mere 

De ziua Sfântului Ilie, credincioții nu au voie să lucreze. Dacă nu, asupra lor, asupra gospodăriei și a ogoarelor va cădea grindină. În această zi de 20 iulie nu avem voie să mâncăm mere pentru ca grindina să nu fie de mărimea acestora. Tot în această zi, femeile merg la biserică şi dau de pomană pentru morţi din roadele gospodăriei.

Sfântul Ilie. Tradiții și Obiceiuri. Azi se culege busuiocul

În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse apoi la uscat. De asemenea, femeile duc busuioc la biserică pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa este folosită în scopuri terapeutice.

Se dau de pomană mere pentru copiii morți

De Sfântul Ilie, românii îşi amintesc şi de sufletele morţilor, în special de sufletele copiilor morţi. Femeile chemau copiii străini sub un măr, pe care îl scuturau şi dădeau de pomană merele căzute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea morţilor (Moşii de Sânt-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice.

Mierea albinelor, recoltată de Sfântul Ilie

De Sfântul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se făcea numai de către bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ajutaţi de către un copil, femeile neavând voie să intre în stupină. După recoltarea mierii, cei din casă, împreună cu rudele şi vecinii invitaţi, gustau din mierea nouă şi se cinsteau cu ţuica îndulcită cu miere. Masa festivă avea menirea de a asigura belşugul apicultorilor.

De Sfântul Ilie ciobanii coboară cu oile în sate

Sânt-Ilie marchează şi miezul verii pastorale, dată la care le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală.

Sfântul Ilie. Tradiții și Obiceiuri. Legenda carului de foc

Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se, el i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și dăruindu-i un car tras de cai albi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora, aflăm de pe site-ul traditii-superstitii.ro.

Când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni, iar fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă printre nori. Legenda spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

Alte tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

  • Credincioșii pun la ferestreleși ușile caselor ramuri de salcie pentru a fi feriți de trăznete;
  • Oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • În această zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
  • Oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul;
  • Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • Plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese la 20 iulie.
  • Fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net