Sfaturi de la ANPC pentru cumpărăturile corecte de Paști. Ce trebuie să știi la achiziționarea mielului, vinului, dulciurilor sau ouălor

Ultima actualizare:

    Paul Anghel director la ANPC știe cel mai bine ce pot face comercianții pentru a păcăli cliențiiFoto: facebook.com
Paul Anghel director la ANPC știe cel mai bine ce pot face comercianții pentru a păcăli cliențiiFoto: facebook.com

Ce ar fi sărbătorile de Paști la români fără o masă cu de toate. În goana după chilipirul mult visat, mulți români cumpără ce găsesc, oricum, oricând. Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) explică secretele cumpărăturilor de Paști care să nu te bage în spital și care să nu te lase nici lefter

”Vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate si autorizate ( macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete ) care dispun de echipamente ( vitrine frigorifice, termometre ) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar”, a declarat Paul Anghel conform româniatv.net.

Sfaturi pentru achiziționarea produselor din carne

– Evitați cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din ”portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Deveniți circumspect dacă vânzătorul nu are posibilitatea să asigure conditiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă. Riscați să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sanatatea;

– Verificați proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenței. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscată, de culoare roz sau roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune. Mirosul trebuie să fie de produs proaspat;

– Se va acorda atenție pretului afișat și se va verifica concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;

– Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.

– Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate ! Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;

– Ouăle de consum trebuie să prezinte coajă intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri stridente;

– La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar galbenușul ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;

– In cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință si perfect lizibil, informatiile privind: categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și în sfârșit data de valabilitate.

Sfaturi pentru achiziționarea vopselei de ouă

– Achiziționarea vopselei de ouă se va face numai din locuri autorizate

– Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și durata de expirare a produsului

-Nu utilizati la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile . Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un posibil pericol pentru sănătate

Sfaturi pentru comercializarea produselor de patiserie

– Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate

– Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute

– Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor;

– Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale

– Pentru produsele de patiserie preambalate, valabilitatea este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă sau ambalaj.

Sfaturi pentru achiziționarea băuturilor alcoolice

– Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului, a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentratia alcoolică mai mică de 10% vol.;

– Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului în funcție de conținutul de zaharuri;

– Atenție la aspectul lichidului: culoarea trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie.

– La intoarcerea sticlei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.

– Băuturile alcoolice distilate trebuie să aibă marcajele speciale emise de Ministerul Finanțelor.

Citiți și

Atenţie la alimentele cu preţ redus! Recomandările ANPC pentru cumpărăturile de Sărbători

Protecția Consumatorilor dă sfaturi românilor care achiziţionează jucării

image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net