Sfaturi pentru părinți, la începerea școlii. Obiectul care nu trebuie să vă lipsească din case

Ultima actualizare:

    Măsurați-le celor mici temperatura înainte de a-i trimite la școală! Termometrul contactless e mult mai practic și mai rapidFoto: Shutterstock
Măsurați-le celor mici temperatura înainte de a-i trimite la școală! Termometrul contactless e mult mai practic și mai rapidFoto: Shutterstock

Peste doar o săptămână, elevi de toate vârstele își vor lua ghiozdanul în spinare și vor merge, din nou, la școală. Suntem în plin val 4 al pandemiei de COVID-19, cu o tulpină mult mai agresivă, care îi afectează și pe copii. Riscul de infectare e mare, tocmai de aceea părinții trebuie să fie atenți și să ia măsuri. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, ne spune ce e de făcut.

Cum îi afectează COVID-ul pe copii

Anul trecut, se știa că cei mici sunt cumva feriți de simptome, în caz de infectare, și că fac doar forme ușoare. Anul acesta, odată cu tulpina Delta, au început să apară tot mai multe spitalizări în rândul copiilor. În prezent, sunt circa 100 de minori internați în secții, dintre care doi în stare gravă, la terapie intensivă. „La spital ajung familii întregi, de la bebeluși de o lună până la adolescenți de 16-17 ani și părinții lor”, spune dr. Simin Aysel Florescu, managerul de la „Victor Babeș”. „Tulpina Delta are un impact pe vârsta tânără mai mare decât variantele trecute”, declara și Raed Arafat. Chiar dacă cei mici trec prin boală mai ușor decât adulții, nu sunt nici ei total feriți de riscuri. O complicație gravă e Sindromul Inflamator Multisistemic (MIS-C), o afecțiune care duce la inflamarea diferitelor părți ale corpului.

Se poate transmite ușor la școală

Varianta Delta se poate răspândi rapid în școli atunci când profesorii și personalul nevaccinat sunt în interior și nu poartă mască, scriu autoritățile pe RO Vaccinare, citând un studiu din SUA. Acolo, este celebru cazul unei învățătoare nevaccinate, infectate cu tulpina Delta, care a venit la școală timp de două zile, crezând că are o alergie. Ba chiar și-a dat masca jos în clasă, pentru a le putea citi mai ușor copiilor. 18 dintre ei s-au infectat, unii transmițând boala acasă, în familie.

Atenție la cele mai mici simptome

În aceste vremuri, orice strănut, tuse, febră și rinoree trebuie să-ți dea de gândit. E mult mai probabil să fie date de COVID decât de banala răceală sau gripă. „Doar prin testare poți ști dacă e coronavirus sau altceva. Durerile de burtă, vărsăturile și diareea erau și ele simptome de COVID la copii, anul trecută, însă acum, cu tulpina Delta, sunt mai rare. Oricum, la oricare din aceste simptome, recomand părinților să nu-și mai ducă copiii la școală sau la grădiniță și să sune medicul de familie”, spune dr. Raluca Zoițanu.


    Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

Termometrul nu trebuie să lipsească din nicio familie în care sunt copii. O temperatură de peste 37,50C e suspectă. „Recomand să vă luați unul non-contact, cu care puteți măsura temperatura copilului și în timp ce doarme. E mult mai ușor de folosit față de cel clasic și dă răspuns doar în câteva secunde”, spune președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie. Nu ar strica să aveți în casă și câteva teste rapide antigen pe care să le folosiți dimineața, înainte de a vă trimite copilul la școală. Dacă rezultatul e pozitiv, mergeți și faceți încă un test într-un cabinet autorizat, chiar în cabinetul școlii (gratuit).

Cum vă tratați copilul dacă are COVID


    Țineți copilul acasă la cele mai mici simptome. Nu puteți ști dacă e răceală sau COVIDFoto: Shutterstock
Țineți copilul acasă la cele mai mici simptome. Nu puteți ști dacă e răceală sau COVIDFoto: Shutterstock

„În primul rând, e importantă hidratarea, pentru a ajuta organismul să lupte cu boala. Mai aveți nevoie de un antitermic (paracetamol sau ibuprofen), iar pentru alte simptome, contactați medicul de familie. Nu-i dați copilului vitamine în exces, multe pot avea efecte adverse din cauza dozelor necontrolate. Dieta trebuie să se bazeze pe legume, fructe, proteine (brânză, ouă, carne slabă), exclus dulciurile”, aflăm de la dr. Zoițanu. Dacă temperatura copilului e de peste 38,50C și nu scade cu antitermice sau dacă durează mai mult de 3 zile, dacă are stări de somnolență și vărsături care nu pot fi oprite, sunați la 112.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net